България праща до 18 олимпийци в Сочи

България праща до 18 олимпийци в Сочи
A A+ A++ A

Точно 18 е максималната бройка състезатели, които Българският олимпийски комитет може да изпрати за зимните игри в Сочи, съобщи в. „"Труд“.

Състезанията са от 7 до 23 февруари, а последните имена в олимпийските състави ще станат известни около 20 януари. Тогава изтича последната седмица, в която Международната федерация по ски (ФИС) ще актуализира своите ранглисти и подреждането в тях ще разпредели окончателно квотите в някои спортове.

Към момента 3 български спортни федерации имат класирани общо 14 олимпийци за Сочи. Така със сигурност на игрите ще пратим поне 14 състезатели в 6 спорта. Ще имаме и една резерва, но това ще увеличи само групата на олимпийците, но не и на участниците. Трима спортисти са в режим на изчакване и евентуалното им пътуване за Сочи ще зависи от въпросните ранглисти на ФИС. Така максималният брой български олимпийци в Русия може да бъде 18.

Резонно най-внушителната група излъчва Българската федерация по ски, обединяваща голяма част от основните зимни спортове - алпийски ски, ски скок, ски бягане, сноуборд.

Най-масираното българско присъствие по олимпийските трасета този път ще запишат биатлонистите. Мъжкият ни отбор има сигурни четирима участници плюс 1 резерва. Една родна биатлонистка също ще стартира в Сочи. Олимпийските визи не са поименни, затова от Българска федерация по биатлон ще обявят имената в последния възможен момент.

В Сочи олимпийско участие България ще има и в спускането с шейни - спечелена е една квота при мъжете.

Без олимпийски участници остават фигурното пързаляне и шорттрекът, който в исторически план е спортът, донесъл най-много медали за България от ледени игри - три.

#Сочи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници