Строителят на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ не е предопределен

Строителят на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ не е предопределен
„Предстои много дълъг път на проекта за изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви Орешарски пред журналисти в Букурещ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Не е предрешен въпросът кой ще строи 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“, заяви премиерът Пламен Орешарски в Букурещ преди срещата на върха между страните от Централна и Източна Европа и Китай, цитиран от в. „Труд“.

„Предстои оттук нататък много дълъг път на този проект, така че все още е рано за каквито и да е коментари на този етап“, добави премиерът.

Той обясни, че въпросите около третия реактор в Козлодуй ще бъдат обсъдени в правителството, но на него му се иска „ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже“.

Въпреки изказването на Орешарски икономическият министър Драгомир Стойнев каза преди дни в САЩ, че ще предложи на правителството да даде мандат на Българския енергиен холдинг да започне преговори с американската компания „Уестингхауз“ за бъдещо изграждане на седми блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

Орешарски обаче бе категоричен в Букурещ, че икономическият министър не е имал самоинициатива. Премиерът напомни, че 7-и блок беше стартиран от предишното правителство.

На работна закуска тази сутрин Пламен Орешарски и премиерите на Унгария и Словения - Виктор Орбан и Аленка Братушек, се договориха да излязат с обща позиция по проекта „Южен поток“.

Стартът на изграждането на тръбопровода на българска територия беше даден официално преди около месец, а тази седмица започва и строежът на сръбска територия.

#Пламен Орешарски #Букурещ #"Южен поток"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници