Лицето на контрапротеста Нина Гергова стана законотворец в културата

Лицето на контрапротеста Нина Гергова стана законотворец в културата
Лицето на контрапротеста Нина Гергова. Снимка: btvnews.bg
A A+ A++ A

Лицето на контрапротеста Нина Гергова стана законотворец в културата. Тя сред 60-те души, назначени в работна група, която трябва да направи проект с изменения и допълнения към Закона за културното наследство, предаде Би Ти Ви.

Законът за културното наследство регулира интереси за милиони. Текстовете в него трябва да пазят безценни исторически обекти и предмети, да спират престъпните действия на иманяри и да пречат на трафика на антики и произведения на изкуството.

В края на октомври министърът на културата Петър Стоянович назначава 60 души, които трябва да направят проект с изменения и допълнения към Закона за културното наследство. Списъкът беше публикуван в понеделник вечерта и в сайта NOresharski.

В работната група влизат съветници на министъра, експерти, хора от спецслужбите и прокурори, както и лицето на контрапротеста Нина Гергова.

В разговор по време на един от контрапротестите пред президентството тя се съгласява, че компетентността е изискване към всички, които пишат закони. „Ако не са много подготвени, да прочетат малко. Не са толкова сложни нещата. Трябва да имат общи познания по право, бюджет”, категорична е участничката в работната група за изготвяне на промени в Закона за културното наследство, докато държи плакат с пунктуационна грешка. „Видях, видях, ама набързо го направихме”, оправдава се тя.

Гергова твърди, че познава добре закона, който в момента пренаписва. Тя обаче се затруднява да отговори на въпроса въз основа на какво се извършва класификация на недвижими културни ценности.

„Критериите са неясни и точно това искаме да се промени”, подчертава тя.

 

 

#контрапротест #Нина Гергова #Петър Стоянович #Гергова #култура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници