Възстановяват спешните отделения

Възстановяват спешните отделения
Според директора на "Пирогов" доц. Стоян Миланов, България надминава някои страни в Европа в услугите на спешната помощ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стратегия за развитието на спешните болнични комплекси, разработена от Министерството на здравеопазването, предвижда закритите през 2007 г. спешни отделения да бъдат възстановени.

Документът ще бъде предложен за обсъждане до края на годината, като за момента не може да се каже колко ще струват на държавата новите спешни болнични комплекси, предава БГНЕС.

Стратегията обхваща периода 2014 - 2020 г., а според оптимистичният сценарий се предвижда спешните отделения да започнат да се възстановяват от 2016 г.одина.

По план те ще са общо 6 за цялата страна.

Според д-р Максим Гайдев, експерт в здравното министерство, всеки един гражданин, независимо дали има здравни права или не, ще може да използва услугите на тези комплекси.

"Всеки един нуждаещ да може да получи тази необходима спешна помощ, независимо от националност, пол, вероизповедание, социален и здравноосигурителен статус", посочи д-р Гайдев.

Той отбеляза, че в момента работят 370 екипа на Спешна помощ в цялата страна.

"Ние имаме за 370 екипа над 600 линейки, които могат да започнат всеки един момент работа. Успоредно с това, понеже имам статистиката и каква апаратура има в цялата система, бъдете сигурни, че тя също е по 2 на броя на екипите, които работят. За 12-часово дежурство в България е скромното 3,5 повиквания - средно за страната", коментира експертът.

Според директора на "Пирогов" доц. Стоян Миланов, България надминава някои страни в Европа в услугите на спешната помощ.

"Особено оборудването на т. нар. реанимационни екипи, даже са и в повече", посочи доц. Миланов.

#Спешна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници