Иран се споразумя със световните сили за ядрената програма

Иран се споразумя със световните сили за ядрената програма
Документът беше подписан тържествено в Двореца на нациите – европейската централа на ООН в Женева.
A A+ A++ A

Световните сили постигнаха споразумение с Иран относно ядрената програма на страната, съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Постигнатото споразумение между САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия и Иран предвижда замразяването на ядрената праграма в продължение на половин година. Документът беше подписан тържествено в Двореца на нациите – европейската централа на ООН в Женева.

През шестте месеца "шесторката" и Иран ще водят интензивни преговори за постигане на окончателна договореност за програмата на Техеран, която да е насочена единствено към мирното използване на атома. Споразумението не предоставя право на Иран да обогатява уран.

Постигнатата договореност с Иран ще позволи да се свика конференция за създаването на зона, свободна от оръжия за масово унищожение в Близкия Изток, посочи руският външен министър Сергей Лавров.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства постигнатата в Женева договореност. "Това е само първа, но много важна крачка. Тя ще позволи да се постигне окончателното разрешаване на въпроса с ядрената програма на Иран.", посочи той.

#Иран #ядрена програма #ООН #Женева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници