Светият Синод касира избора за Варненски митрополит

Светият Синод касира избора за Варненски митрополит
A A+ A++ A

Светият Синод реши да касира избора за Варненски и Великопреславски митрополит. В неделя няма да има избор в Синодалната палата, съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на Българската православна църква.

Решението за касирането на изборите във Варна Светият синод е взел в пълен състав, след като е изслушал доклада на Доростолския митрополит Амвросий, временно управляващ овдовялата Варненска и Великопреславска епархия.

Синодът е разгледал и  документацията от проведения на 17 ноември във Варна епархийски избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит, също и постъпилата по указания ред в Устава на БПЦ жалба от епархийски избиратели, както и подписките от Варненската общественост. Въз основа на всички тези документи Светият синод е решил да касира избора от 17 ноември и да насрочи нов епархийски избор на 15 декември във Варна, а на 22 декември - каноничен избор в София за нов Варненски и Великопреславски митрополит.

Светият синод е решил Доростолският митрополит Амвросий да остане да управлява овдовялата Варненска епархия, докато бъде избран там нов митрополит. Листата с епископите кандидати за епархийския престол във Варна остава същата.

Свещеници основно от Варненската и Великопреславска епархия, които бяха на мирно бдение пред Св. Синод в събота вечерта, прочетоха декларация от инициативния комитет "За чистота в БПЦ". Свещениците искаха касиране на избора за митрополит на Варна, проведен на 17 ноември. В декларацията те настояват архиереите от Св. Синод на БПЦ да се вслушат в аргументите и доводите на част от епархийските избиратели и в съответствие с каноничните уставни разпоредби да променят своето решение. След това настояват да се насрочат нови избори за епархийски архиереи, като се създадат условия те да бъдат прозрачни, чисти и почтени. Като се надяват в новата листа на избираеми епископи да влязат само личности с неопетнена репутация, които да се отличават с добродетелния си и благочестив живот.

На мирното бдение имаше около 30 свещеници и миряни, които пееха църковни песни и носеха призиви, на които се четеше: "Може да сме търпеливи, но не сме овчедушни", "Нямате ли срам Божий", "За дядо Борис", "За силна ръка във варненската църква" и др.

Декларацията бе прочетена от Иван Панайотов, член на инициативния комитет. В нея той цитира препоръките в завета на Търновския митрополит Климент (Васил Друмев): "Да не се лъжем, братя, няма по-голямо зло, което би се нанесло на народа ни от това да не пазим и да не зачитаме вярата му. Запазили сме през многовековни тежки времена Православието, запазил се е и народът ни от загиване. И занапред: има Православие у нас, има български народ, няма Православие – няма български народ".

#Светият синод #Варненски митрополит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници