Еколози: Необходим е диалог за ТЕЦ-овете на въглища

Еколози: Необходим е диалог за ТЕЦ-овете на въглища
Необходимо е да се започне диалог за бъдещето на мините за добив на въглища, твърдят еколози. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

„Необходимо е да се започне диалог за бъдещето на мините за добив на въглища и за ТЕЦ-овете на въглища“, призоваха еколозите от Сдружение „За земята“.

Те мотивираха предложението си с лошите екологични показатели за България, поетите ангажименти към Европейския съюз и поетапното извеждане от експлоатация на мощности. Еколозите са готови с алтернативи за регионите в България, където се развива въглищна индустрия, предаде 3e-news.net.

Стана ясно, че България е сред страните с най-голямо замърсяване от серен диоксид – 84%, и води по обем на черни емисии (1200 кг на 1 МВтч), серен диоксид (20 пъти над нормата за ЕС), по азотни окиси и фини частици (10 пъти над нормата за ЕС).

В същото време производството на електроенергия от въглища е близо 40%, но никой, дори и от Министерството на икономиката и енергетиката не знае колко точно са заетите хора във въгледобива.

От ведомството не са наясно и колко са хората, заети в производството на електроенергия. От Националния статистически институт цитират данни за заетост при производството на електроенергия на 13 хил. души, но и те не са точни.

#статистически #диоксид #ЕС #България #ТЕЦ #въглища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино