КНСБ внесе декларация с исканията си в НС

КНСБ внесе декларация с исканията си в НС
Синдикатът предупреждава, че ако не бъдат направени промени в Бюджета за 2014 г., насочени към повече доходи, лавината на недоволството от несправедливостта и неравенството ще прерасне в социален взрив с непредвидими последици. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ръководството на КНСБ е връчило декларация с исканията на синдиката и конкретни предложения за промени в съответните закони на ръководството на Народното събрание, председателите на всички парламентарни групи и на председателя на Комисията по бюджет и финанси.

„В условията на безпрецедентна обстановка на напрежение и политическо противопоставяне при недостатъчно ефикасен тристраннен диалог, особено на секторно и браншово ниво, борбата за оцеляване и ежедневните проблеми на работещите бяха изтикани на заден план и потулени“, заявява КНСБ в декларацията.

Синдикатът предупреждава, че ако не бъдат направени промени в Бюджета за 2014 г., насочени към повече доходи за работещите и в подкрепа на най-бедните, които само за последните три месеца са се увеличили с 80 хил. и достигат 1,7 млн. души, лавината на недоволството от несправедливостта и неравенството ще прерасне в социален взрив с непредвидими последици.

„Осъждаме посегателствата върху човешки и граждански права, основани на крайна нетърпимост към различията. Синдикалните ценности изключват ксенофобията и национал-популизма, на каквито прояви сме свидетели напоследък“, се казва в декларацията на КНСБ.

„Споделяме напълно тревогата и призивите за разум и солидарност с бягащите от войната в Сирия бежанци, заявени в общата Декларация на президента на Република България и министър-председателя“.

„Настояваме да се гарантира националната сигурност и личната неприкосновеност на всеки български гражданин, но в същото време и да се регулира достъпът на бежанците до българския трудов пазар“, посочват от КНСБ.

„Като представители на работеща България, държим за спазване на законите на страната, моралните норми и принципите на демокрацията, най-вече от претендиращите да управляват държавата, живота ни и бъдещето на младите“, настоява синдикатът.

„Алармираме, че енергетиката се задушава от огромния си тримилиарден дълг. Застрашени са устоите на икономиката и битът на всеки българин. Работещите в системата са под стрес, в очакване загубата на хиляди работни места, което ще отнеме хляба и на семействата им.

За спасяването на енергийната система в Бюджет 2014 не са предвидени дори минимално необходими средства. Расте опасността от финансовия й колапс. Настояваме за спешни, комплексни мерки за стабилитет и перспектива за отрасъла“, отбелязва КНСБ.

„От името на милионите работещи българи и от трибуната на Националния синдикален протестен митинг КНСБ настоява за:

1. Възстановяване на платения годишен данък на над 500 хил. работещи с месечна заплата до 400 лв., за да им гарантира допълнителен доход в размер на повече от една заплата, чрез предложените от синдиката промени в данъчните закони.

2. Незабавно приемане на законовата норма за криминализиране укриването на осигурителни вноски, с цел възстановяване на справедливостта, повишаване гаранциите за правата на работещите и осигуряване на 200 млн. лв., с които да се изплати възстановеният данък.

3. Увеличаване с не по-малко от 10 на сто на заплатите в бюджетните системи и дейности при едновременно запазване броя на работещите на терен и осъществяващи контролни функции или услуги за населението и бизнеса.

4. Гарантиране навременното плащане на заработените трудови възнаграждения чрез приемане предложенията на КНСБ за корекции в Кодекса на труда, ГПК, НК, Закона за гарантиране вземанията на работниците и Търговския закон, както и предприемане на спешни мерки за оздравяване на държавните предприятия.

5. Замразяване нарастването на пенсионната възраст и стажа за всички категории работещи за поне 7 години, в съответствие с Националното споразумение от 2010 г.; договаряне развитието на пенсионната реформа и реда за ранно пенсиониране на индустриалните работници.

6. Разработване на ясна и последователна политика на реформи в здравеопазването, която да гарантира равен и достатъчен достъп до качествени здравни грижи, достойно заплащане и перспективи за кариерно развитие на всички професионалисти в здравната система.

7. Спешно разработване на 5-годишен план за оздравяване на енергетиката и дългосрочна енергийна стратегия; още през 2014 г. да се осигурят 370 млн. лв. недофинансиране на НЕК ЕАД и да се извърши незабавен регулаторен одит на всички производители на електроенергия с преференциални цени.

8. Безусловно гарантиране на основни граждански права - на синдикално сдружаване, колективно трудово договаряне, стачка в защита на колективни икономически и социални интереси, в т.ч. на национално, отраслово и/или браншово равнище, чрез приемане на предложените от КНСБ нормативни промени.

9. Спешно приемане на антимонополно и антикорупционно законодателство, в т.ч. за граждански контрол на действията на всички контролни и регулаторни органи в страната и гарантиране интересите и правата на производителите и потребителите“, завършва декларацията на КНСБ.

#КНСБ #декларация #искания #Пламен Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници