Едва 10-12% от автосервизите изрядни

Едва 10-12% от автосервизите изрядни
"Много често пътните произшествия стават именно по технически причини”, отбеляза Емил Германов. Снимка: www.varna-avto.net
A A+ A++ A

„Едва около 10-12% от сервизите в страната са регистрирани в съответните общини, спазват трудовото законодателство, технологичния ред за ремонтиране на автомобилите и дават гаранция за извършения ремонт“, заяви председателят на Съюза на автосервизите в София, Емил Германов.

Германов бе на дискусионна среща за обсъждане на регламентите за дейността на сервизите, вноса и продажбата на резервни части, които ще залегнат в предстоящия Проект за допълнение на Закона за движение по пътищата, предава „Фокус“.

„В посочения процент са включени оторизираните сервизи на автомобилните вносители, както и останалите сервизи, които си вършат съвестно работата“, посочи Германов.

Според него, през годините автомобилният сектор се е развивал стихийно без никаква регулация и регламент, което довело до нанасяне на много щети за автосервизите, които отговорно извършват дейност, и за потребителите, които често страдат от нерегламентирани сервизи.

„От това страда и безопасността на движението. До 2020 г. България е поела ангажимент два пъти да намали жертвите от пътни произшествия. Но никъде няма статистика за жертвите от пътни произшествия вследствие на технически причини. Много често пътните произшествия стават именно по технически причини”, отбеляза Емил Германов и даде за пример тежките инциденти на магистрала „Тракия“ и местност Бакаджика.

Безопасността на автомобилите се определя от способностите и управлението на водача, от пътната инфраструктура и техническата изправност на автомобилите, за което отговарят автосервизите, отбеляза председателят на Съюза на автосервизите в столицата.

„Целта на направените още миналата година предложения за промени е именно да дефинираме какво е автосервиз, да определим местата за ремонт на МПС. Спряхме се на възможно най-лекия вариант – регистрационен режим за автосервизите. В предложението са засегнати и санкциите за неизпълнение”, добави още Емил Германов.

#София #технически прегледи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници