Еврокомисията спира плащания по "Околна среда" заради ГЕРБ

Еврокомисията спира плащания по "Околна среда" заради ГЕРБ
Представителят на ЕК не посочи каква сума е засегната, но отбеляза, че плащанията могат да бъдат възстановени веднага щом бъдат отстранени проблемите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия обяви, че временно прекратява плащанията за България по програма "Околна среда".

Решението е било взето от дирекция Регионална политика на ЕК поради установени проблеми в управлението на програмата, съобщава БНР.

Става дума за средства по сегашния програмен период, за каквито санкции предупреди вицепремиерът Зинаида Златанова, заради пропуски на ГЕРБ.

Говорителката на еврокомисаря по околната среда Йоханес Хаан посочи, че в България са установени слабости при обществените поръчки и при проверките на процедурите при провеждането им.

Тя подчерта, че това е предпазна мярка, която се използва широко от службите на комисията с цел да се предотврати риска, там където има съмнения за редовността или законността на направените разходи.

"Само за тази година почти всички страни от ЕС са получили общо 140 предупредителни писма по подобни поводи", каза още говорителката.

Хаан подчерта, че ЕК като цяло е доволна от работата по изпълнение и одит на отделните оперативни програми в страната.

"Но по оперативна програма "Околна среда" е нужно да се подобри управлението, както и процедурите по обществените поръчки, а също и да се направят финансови корекции там, където има нередности", казва представителката на комисията.

От ЕК не посочват каква сума е засегната, но отбелязват, че плащанията могат да бъдат възстановени веднага щом бъдат отстранени проблемите.

Цялата стойност на европейското финансиране по ОП "Околна среда" за сегашния програмен период е близо 1,5 млрд. евро.

#Йоханес Хаан #Европейска комисия #оперативна програма "Околна среда" #ГЕРБ #Зинаида Златанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници