Прокуратурата ексхумира тялото на Тодор Димов - Чакъра

Прокуратурата ексхумира тялото на Тодор Димов - Чакъра
Чакъра бе убит през 2003 г. при полицейска операция, в която Борисов нареди къщата, в която се бе барикадирал Димов, да бъде обстрелвана с гранатомети. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тялото на Тодор Димов – Чакъра, загинал в дома си след полицейска спецакция, е било ексхумирано, съобщават от прокуратурата.

Специализираната полицейска операция бе проведена на 10 срещу 11 декември 2003 г., под ръководството на Бойко Борисов, тогавашен главен секретар на МВР.

От прокуратурата посочват, че екип от военни прокурори и следователи, съдебни медици, експерти и технически помощници са извършили допълнителен оглед на вилата на Димов край Харманли, местността "Юрутлука", на 13 и 14 ноември.

"Предмет на допълнителния оглед са били помещения, части от тях, вътрешни стени, както и запазени следи от огнестрелно оръжие, които не са били документирани при началния оглед", казват от държавното обвинение, предава БГНЕС.

По предложение на експертите по възобновеното наказателно производство, екипът е извършил и ексхумация на тялото на Димов, погребано в гробищния парк на община Харманли.

С оглед необходимостта от експертно изследване, от останките са били иззети съответните проби.

Ексхумацията и изследванията са били необходими за изясняване на причините и обстоятелствата за смъртта му, като всички действия са били извършени със съгласието и в присъствието на сестрата и един от синовете на Димов.

Наказателното производство е възобновено от Върховния касационен съд по искане на главния прокурор, изготвено след осъдително решение, постановено от Европейския съд по правата на човека.

"С постановление на главния прокурор възобновеното разследване е възложено на Военноокръжна прокуратура София", отбелязват от прокуратурата.

В края на октомври, Бойко Борисов, бе разпитан във Военноокръжна прокуратура за действията на тежковъоръжените части, обсадили къщата на Чакъра край Харманли.

Чакъра бе убит през 2003 г. при полицейска операция, в която Борисов нареди къщата, в която се бе барикадирал Димов, да бъде обстрелвана с гранатомети.

На 11 декември 2003 г. в къщата бе открит овъгления труп на Чакъра.

На 6 ноември 2012 г., Европейския съд осъди България за нарушаване на правото на живот на Димов.

След присъдата Борисов заяви, че не се чувства отговорен, въпреки че по делото държавата плати 50 хил. евро на наследниците на Чакъра и близо 5 хил. евро за разноски по делото.

#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници