В Телиш искат музей „История на Студената война”, не лагер

В Телиш искат  музей „История на Студената война”, не лагер
Инициативна група подготвя подробен проект за европейско финансиране за превръщането на бившето военно поделение 38960 в Телиш в музей. Снимка: 4coolpics.com
A A+ A++ A

Инициативна група подготвя подробен проект за европейско финансиране за превръщането на бившето военно поделение 38960 в Телиш в музей.

„Плановете на Министерския съвет и Агенцията за бежанците да се изгради лагер за лица, търсещи убежище, или лица със статут на бежанци на територията на бившето военно поделение 38960 в Телиш са на път да унищожат една уникална, но дълбоко пренебрегната от държавните институции и масовото съзнание историческа забележителност“, казват от Инициативната група в отворено писмо до институциите.

Те смятат, че този исторически обект с огромния си икономически потенциал на международна туристическа и образователна дестинация не бива да бъде използван за настаняване на лица от региона на Близкия Изток, Северна Африка и Африка на юг от Сахара, преминали българската държавна граница и кандидатстващи за статут на бежанци.

"В отговор на тези намерения и последвалата вълна от недоволство на местните жители, предлагаме на територията на закритата военна база да бъде изграден Международен тематичен парк-музей на тема „История на Студената война” с културно-образователен център. Тази идея ни дойде преди време именно при обсъждане на окаяното състояние на икономиката и инфраструктурата по места, прекомерната концентрация население в няколко изолирани точки в страната и чудовищното обществено забвение на много населени места в България“, се казва още в позицията.

Те вече имат обещания за експертна подкрепа от страна на екипа на „Музея на Студената война” във Винт Хил, щата Вирджиния, САЩ.

#музей #Телиш #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници