Законът за видео разпространението е заседнал в аналоговата ера

Законът за видео разпространението е заседнал в аналоговата ера
Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

Секторът на видео разпространението има остра нужда от регулаторна рамка, която да регламентира финансовите взаимоотношения между телевизиите и разпространителите на цифрово съдържание. Липсата на адекватно законодателство позволява съществуване на сив сектор. Това стана ясно по време на пресконференция на Управителния съвет на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО), която се състоя във вторник, в рамките на Националната конференция “Комуникации и цифрово съдържание – стратегии и предизвикателства“.

Един от основните проблеми е, че у нас все още не съществува реална регулация, която да регламентира ясно отношенията между производителите на телевизионно съдържание и разпространителите на тяхната продукция, която достига до крайните потребители в ситуация на действащи цифрови мултиплекси и ефирно-разпространявани програми чрез тях.

„Това, което ние предлагаме и вярваме, че ще постави рамката на взаимоотношенията в сектора, е да се промени статута на част от програмите, които влизат в мултиплекса, с което да се гарантира конкурентността на пазара на ТВ съдържание и баланса на интересите между 2-3 концентрирани ТВ пазарни субекта от една страна и над 300 компании – дистрибутори на съдържание по кабел, сателит, IPTV от друга.”, категоричен е председателят на УС на БАККО – Димитър Радев.

Според него макар към момента да има реакции в институциите, от които подобна регулация зависи, те не водят до конкретен резултат.

"Колкото по-бързо регламентираме бизнеса, толкова по-бързо той ще започне да се адаптира към новата обстановка и да се развива. Защото всяка липса на ясноти в закона буквално струва пари на всеки един нас – зрителите”, категоричен бе Радев.

Към момента, действителността в България, в сравнение с останалите страни от Европейския съюз, показва, че пазарът има остра нужда от установяване на правила. Страната ни е с едни от най-високите скорости на интернет, има най-много доставчици на едно домакинство, но за сметка на това има и най-ниския приход за абонат на услуги. В тази връзка, технологиите се конвергират, докато правната и законодателна рамка са все още заседнали в аналоговата ера на телевизията.

„В Германия първо се уреди регулацията между участниците на пазара, а едва след това дойде и цифровизацията. Подобна е ситуацията и в по-голямата част от страните от Европейския съюз. Това, че в България едва сега започва да се говори за законодателство, поставя много сериозни въпроси пред всички ви. По мое мнение, колкото по-бързо решите проблемите си и поставите рамката на бизнеса в тези нови условия, толкова по-бързо ще преодолеете възможностите за кризи и фалити” – така коментира ситуацията специалният гост на пресконференцията Матиас Курт, председател на Европейската асоциация на кабелните комуникационни оператори Cable Europe.

#БАККО #телевизия #закон #Димитър Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници