Преподаватели в писмо до Станишев: Не манипулирайте историята!

Преподаватели в писмо до Станишев: Не манипулирайте историята!
Преподаватели, подкрепящи протестиращите студенти, изпратиха отворено писмо на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преподаватели, подкрепящи протестиращите студенти, изпратиха отворено писмо до лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

Повод за написването на писмото е интервюто му в предаването „Всяка неделя“, където Станишев заяви, че студентските протести са изиграли негативна роля в ключови моменти от най-новата ни история след 1989 г.

Преподавателите са категорични, че изразената от лидера на БСП позиция ги кара все по-силно да подкрепят студентите.

 

Отворено писмо от преподаватели в подкрепа на протестиращите студенти:

Уважаеми г-н Станишев,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на политик и историк по повод интервюто Ви от 10 ноември в предаването “Всяка неделя” по Нова ТВ. В това интервю Вие застъпихте становището, че студентските протести са изиграли негативна роля в ключови моменти от най-новата ни история след 1989 г. По-конкретно Вие казахте: “Това, което наблюдавам, са етапи, които вече сме минали, и не доведоха до нищо хубаво. След първата студентска окупация дойде управлението на СДС и разпарчатосването на селското стопанство. А след 1997 г. – след втората вълна, дойде приватизацията на безценица”.

Подобни твърдения според нас са неверни и манипулативни и от историческа, и от политическа гледна точка. Първите 7 години от пост-тоталитарното развитие на страната ни бяха опорочени основно поради дълбоко сбърканата политика на партията, която Вие в момента ръководите. Два пъти страната беше доведена до тежък финансов колапс, изтрил надеждите и спестяванията на поколения български граждани, като „Луканова“ и „Виденова зима“ се превърнаха в нарицателни за безотговорна и грабителска политика. Действията на студентите на два пъти досега помогнаха на страната ни да коригира грешките си и да тръгне в демократична, проевропейска посока. По същия начин и днес Ранобудните студенти посочват ключово важни проблеми на управлението в страната: нелегитимните връзки на управляващите с корпоративни групи, имитирането на социално-ориентирана политика, разпалването на вражди и сътрудничеството на управляващите партии с компрометирани, ксенофобски партии.

Неразбирането от Ваша страна на ролята на студентите след 1989 г., както и нежеланието Ви да заемете категорична позиция по отношение на радикални националистически партии като “Атака” и тяхната ксенофобска реторика, още веднъж потвърждава съмненията ни в способността на Вас и Вашата партия да водите отговорна, проевропейска политика в интерес на обществото ни. Това са две допълнителни основания да застанем още по-твърдо зад исканията на Ранобудните студенти за оставка на правителството на г-н Орешарски и за свикване на нови парламентарни избори.

#преподаватели #протест #студенти #Сергей Станишев #Станишев #СДС #БСП #ПЕС #Луканова #Виденова зима

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници