Посолството в Бразилия нямало никаква официална информация за Боевски

Посолството в Бразилия нямало никаква официална информация за Боевски
Чавдар Николов посочи, че решението за екстрадиране на Боевски е излязло на 8 май 2013 г., а от тогава инстанциите, през които е преминало не са дали информация на посолството ни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ние нямахме абсолютно никаква официална информация. Самият процес за екстрадиране, на който и да е чужденец, е тайна операция“, заяви отзованият български посланик в Бразилия, Чавдар Николов, във връзка със случая „Боевски“.

Николов коментира, че процедурата е такава, поради съображения за сигурността на самия съдебен изпълнител и обвиняемия.

Той каза, че в неделя се връща обратно в Бразилия и продължава да бъде посланик на България в Бразилия, докато не получи указ на президента.

Чавдар Николов посочи, че решението за екстрадиране е излязло на 8 май 2013 г., а от тогава инстанциите, през които е преминало не са дали информация на посолството ни.

"След което се пристъпва практически към тази процедура, той се извежда от затвора, настанява се в специални жилища. Имаме хора, които вече 6 месеца продължават да чакат момента на своята екстрадиция. При г-н Боевски процедурата е сведена до три часа. Той е изведен от затвора и директно е качен на самолета", посочи Чавдар Николов.

"Всеки български гражданин може да подаде молба. Гълъбин Боевски като причина е посочил възможност за условно освобождаване и започване на работа, което не може да стане без лични документи. Ние даже не сме посочили, че това е молба с лични документи във връзка със завръщане на лицето в България", посочи той.

Искането е минало по нормална процедура – през МВнР и през МВР, уточни Николов.

"Следобед на деня, в който той е заминал, е получен в посолството е-майл, че лицето е напуснало с цел екстрадиране. Отворен е на следващата сутрин, но той в този момент е пристигал от България", отбеляза дипломатът.

"Той е заминал по най-бързата процедура. Ние не виждаме никаква вина, ние сме си действали с наличната информация, която сме имали в момента", каза Николов и посочи, че ще заведе съдебно дело срещу заповедта, с която го отзовават.

#Гълъбин Боевски #Бразилия #България #Чавдар Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници