Уорлик: Да, „Шеврон“ действаха неорганизирано

Уорлик: Да, „Шеврон“ действаха неорганизирано
„Съгласен съм с оценката на премиера Борисов, че „Шеврон“ са действали неорганизирано, дойдоха и мислеха, че всичко е готово“, заяви американският посланик. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

„Шеврон“ наистина действаха неорганизирано – дойдоха в България и мислеха, че всичко е готово, заяви посланикът на САЩ в страната Джеймс Уорлик.

„Съгласен съм с оценката на премиера Борисов, че „Шеврон“ са действали неорганизирано, дойдоха и мислеха, че всичко е готово. Това важи за всяка компания, която дойде в България или където и да е било“, коментира Уорлик в понеделник сутрин по БНТ.

„Мисля, че „Шеврон“ си научиха урока. Каквото и да е решението на България за шистовия газ, то трябва да е информирано и обективно“, смята американският посланик.

„Експертът Ричард Морнингстар е посещавал много пъти страната ви, но той е експерт по природния газ, не по шистовия газ, и мисля, че неговият фокус ще бъде регионалната енергийна политика“, посочи Уорлик.

Според него ще бъде дискутирана и темата за НАБУКО, както и някои алтернативи на НАБУКО, така нареченият „Южен коридор“.

Тази тема ще се обсъжда и с други страни, като Азербайджан например. Основното препятствие пред НАБУКО е, че много страни участват в него и не е лесно да се получи пълно съгласие, посочи дипломатът.

„Както виждате, в резултат на студеното време цените на газа се повишават, той не достига и затова трябва да се търсят алтернативи“, аргументира се Уорлик.

Посланикът посочи, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън не пристигна на посещението си вчера в България със специални молби и искания, а дойде на „среща между съюзници“.

„Това беше първото посещение на Хилари Клинтън като държавен секретар на САЩ, тя е приятел на България и искаше да се срещне с президента, с премиера“, каза още Уорлик.

„За мен беше любопитно г-жа Клинтън да посети България и дори успя да види за кратко Боянската църква. Беше много снежно, но тя успя да види красотата на България“, коментира американският посланик.

На първо място беше обсъден шистовият газ, като той зае малка част от разговорите, но г-жа Клинътн се съгласи с премиера Борисов, че в такава красива страна като България гражданите й трябва да се грижат за природата си, уточни Уорлик.

Той припомни обаче думите на Клинтън, че природата на САЩ също е красива и там има нови технологии за преработоване на шистовия газ, за да бъде опазена околната среда.

„Тя се съгласи, че преди започване на проучването трябва да се види дали това няма по някакъв начин да навреди на природата. Ние няма да упражняваме някакъв натиск, защото това е в ръцете на българите“, каза още той.

„Когато има енергетика, винаги има опасност – ето, България произвежда атомна енергия. Ние в САЩ овладяхме положението по отношение добива на шистовия газ и опазваме природата“, добави посланикът.

„Благодарение на добива на шистов газ цените паднаха главоломно – вие плащате повече, отколкото в САЩ“, подчерта Уорлик.

Според него първият въпрос, който трябва да бъде решен, е дали България иска да има 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и ако има обществена поръчка, естествено е да участва „Уестинг хаус“, като компания, работеща с много високи технологии.

„Вие трябва да решите дали искате този 7 блок. Но знам, че „Уестинг хаус“ имат интерес. Тази компания би дошла и с много други технологии, полезни за България. Държавният секретар призова за диверсификация и вие трябва да решите сами въпроса за АЕЦ „Белене“, но на първо място е безопасността, защото тя се намира в сеизмична зона“, добави Уорлик.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници