България недоволна, че трябва да загражда границата, казва Найденов

България недоволна, че трябва да загражда границата, казва Найденов
Найденов отбеляза, че бежанците, които влизат на наша територия са между 100 и 200 на денонощие, като за последния месец те са повече от 3500. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Ние не сме щастливи от факта, че трябва да изграждаме съоръжения по нашите граници, възпрепятстващи преминаването. Смея да кажа, че не сме във възторг от идеята това да бъде възложено на Българската армия", заяви министърът на отбраната, Ангел Найденов.

Найденов на направи изявлението след среща с министъра на националната отбрана на Гърция, Димитрис Аврамопулос, предава БГНЕС.

Военният министър подчерта, че това са съоръжения, които възпрепятстват нелегалното преминаване и насочват хората, които искат да влязат на наша територия, към местата, от които следва да става преминаването - гранично-контролно пропускателните пунктове.

"Едновременно с усилията, които се полагат от българските власти за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут, обработването на документи, осигуряването на условия за настаняване на бежанците, ние предприемаме и мерките за експулсиране на граждани, които не отговарят на условията за предоставяне на хуманитарен статут или статут на бежанци", подчерта Найденов.

"Това са също част от отговорностите, които имаме – в единия случай Гърция, като страна-член на Шенген, на чиято територия функционира и агенцията Фронтекс. От друга стана България, макар и не член на Шенген, но освен че отговаря на всички критерии, полагаща всички усилия да се държи като страна, която съзнава своята отговорност", отбеляза военният министър.

Найденов посочи, че България не открива тези проблеми сега, но в момента изпитва остро последиците от увеличаването на бежанския поток към страната ни и миграционния натиск върху границите.

Той припомни, че бежанците, които влизат на наша територия са между 100 и 200 на денонощие, като за последния месец те са повече от 3500.

Двамата министри са разговаряли и за съвместни инициативи в областта на отбраната.

Аврамопулос изтъкна, че политиката на двете страни в областта на отбраната е една и съща и в пълен синхрон.

#Ангел Найденов #Димитрис Аврамопулос #България #Гърция #граница #бежанци #нелегални имигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници