Русия и Китай ядосаха ООН

Русия и Китай ядосаха ООН
Вчера Русия и Китай се възползваха от правото си на вето, за да блокират приемането на резолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН. Снимка: theaustralian.com.au
A A+ A++ A

Ветото, което Русия и Китай наложиха на резолюцията за Сирия при гласуването в Съвета за сигурност на ООН, предизвика остри реакции.

Генералният секретар Бан Ки-мун заяви в декларация, че неспособността на Съвета за сигурност да се споразумее подкопава ролята на Световната организация, съобщи БНР.
Опозиционният Сирийски национален съвет заяви, че „ветото идва за сметка на сирийския народ и пролятата от него кръв“.

Американският посланик в ООН Сюзън Райс заяви, че Съединените щати „са отвратени“ от изхода от вота.

„В продължение на месеци Съветът стана заложник на двама свои членове, които защитават свои интереси, отлагат и пречат на всеки документ, който цели да принуди сирийския президент Асад да промени своите действия. Тази политика е още по-осъдителна, след като знаем, че един от тези членове на Съвета за сигурност продължава да доставя оръжие за режима в Дамаск“, каза тя.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин обясни руското вето с аргумента, че резолюцията изпраща небалансирани сигнали към страните в сирийския конфликт.

„Наистина не е добър ден за Съвета за сигурност, когато приемането на резолюции се проваля, и за нещастие днес е такъв ден. Но има и окуражаващи сигнали, че усилията за решаването на кризата ще продължат. Такава е и целта на посещението във вторник в Дамаск на руския външен министър Лавров и на шефа на външното разузнаване Фратков“, посочи Чуркин.

След неуспеха на поредната проекторезолючия френският президент Никола Саркози заяви, че Париж води консултации с арабски и европейски страни за създаване на контактна група за Сирия, която да намери решение за кризата.

Вчера Русия и Китай се възползваха от правото си на вето, за да блокират приемането на резолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН. От 15-те страни членки, 13 гласуваха „за“ и две – „против“.

Проектът на резолюция бе съставен на 2 февруари. Той предвиждаше да се спре насилието в Сирия, като опцията за военна намеса в размирната страна не беше изключена.

За последните 11 месеца в страната има постоянни протести с искане за оставката на президента Башар ал Асад, а властите в Дамаск разпръсват демонстрантите със сила.
До момента има информция, че 6000 души са загубили живота си в шествията.

#Русия #Китай #Съвета за сигурност на ООН #вето #размирици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници