Оранжев и жълт код заради валежите

Оранжев и жълт код заради валежите
В понеделник и вторник в цялата страната ще има значителни валежи и ще се образува съществена нова снежна покривка. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Оранжев код е обявен за 8 области в Североизточна и Южна България, жълт – за 5 области в Северна България.

Заради обилни снеговалежи код „оранжево“ е обявен за 8 области в Североизточна и Южна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В областите Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска и Силистренска оранжевият код е заради обилни снеговалежи. В Смолянска и Кърджалийска области е обявен заради очаквани интензивни валежи от дъжд.

Жълт код е обявен за 5 области в Северна България. В Габровска, Ловешка, Плевенска, Врачанска и Монтана се очакват обилни снеговалежи, но с по-малка интензивност. За останалата част от страната кодът е зелен.

Времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви.

Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.

В момента в София вали сняг. Улиците се обработват, съобщават от Столичната община и напомнят шофьорите да използват автомобилите си само оборудвани за движение при зимни условия, както и да карат със съобразена скорост, съобщи bTV.

Ледоходът по река Дунав при Силистра достигна 70%. Нивото на реката се покачило с 41 см за изминалото денонощие и достига до 283 см.

Пристанищата във Варна и Бургас са затворени за всички кораби. Причината е намалена видимост поради мъгла.

Тази сутрин е затворен Проходът на Републиката. Причината е заледяване на пътното платно в района на село Въглевци. Почистваща техника работи по опесъчаването на трасето.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри и заснежени, а по високите и усойни места има заледени участъци, които се е обработват.

Пътната настилка на автомагистралите е мокра. Сняг и дъжд превалява на много места в страната, което е предпоставка за образуване на поледици.

По прогноза на дежурните хидролози на НИМХ през следващите 1-2 дни в резултат на предстоящите интензивни валежи и частичното снеготопене се очаква съществено повишаване на водните нива във водосбора на река Арда - реките Арда, Върбица, Крумовица, както и съответните им притоци. Ще премине висока вълна, от която ще има значителен сумарен приток в каскада „Арда“.

В понеделник и вторник в цялата страната ще има значителни валежи и ще се образува съществена нова снежна покривка. В северозападната половина от страната валежите в понеделник ще са от сняг, в югоизточната от дъжд.

Постепенно навсякъде дъждът ще премине в сняг. Най-голямо ще е количеството на валежа в Рило-Родопската област - 80-100 л/кв.м, локално и повече. В останалата част от страната количеството ще е предимно между 20 и 40 л/кв.м.

#валежи #снеговалежи #оранжев #жълт #код #Националния институт по метеорология и хидрология #НИМХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници