Синоптиците предупреждават: Идват силни ветрове и дъжд, жълт и оранжев код в цялата страна

Синоптиците предупреждават: Идват силни ветрове и дъжд, жълт и оранжев код в цялата страна

НИМХ

A A+ A++ A

През деня ще има разкъсана висока, преди обяд в низините значителна ниска облачност. Валежи не се очакват. Вятърът от юг ще се усили, в Източна България и на места северно от планините ще бъде силен и с него ниската облачност ще се разкъса и намалее. Максималните температури ще бъдат предимно между 19° и 24°, в София 19°-20°. Жълт код за силен вятър е обявен в 15 области на страната – Монтана, Враца, София област, Кюстендил, Благоевград, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен и Добрич. На тези места са възможни пориви до 20 м/с. Вечерта от запад ще започне ново увеличение на областта и в крайните западни райони ще завали дъжд.

НИМХ

По Черноморието ще има значителна ниска облачност, която в следобедните часове ще се разкъса и ще намалее. Вятърът от юг ще се усили и ще бъде умерен и силен. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°. Температурата на морската вода е 16°-19°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще има разкъсана висока облачност, която вечерта ще започне да се увеличава и вплътнява и през нощта срещу събота в масивите от Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа силен и бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра - около 9°.

Времето във високите части на планините не е подходящо за туризъм, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба. Лифтовите съоръжения в планинските курорти не работят. Планинските спасители препоръчват туристите да остават само в ниската част на планината.

В събота в източната половина от страната ще продължи да духа силен юг-югозападен вятър, а в останалата част от страната вятърът временно ще се ориентира от северозапад и температурите ще се понижат. Над Западна и Централна България ще е предимно облачно, с валежи от дъжд, на места значителни, с гръмотевици, очакват се и градушки. Над Източна България преди обяд ще има разкъсана облачност, която след обяд ще се вплътни и на места също ще има валежи. Максималните температури ще са в широк интервал: от 12-13° в западните райони до 26°-28° на места в Източна България.

В цялата страна са в сила жълт и оранжев код за очаквани силни ветрове и дъжд. Жълт код за потенциално опасно време и обилни валежи е в сила за: Кюстендил, Перник, София и Ловеч, в Русе и Сливен - да вятър, а във Велико Търново и Габрово - за дъжд и вятър. В останалата част от страната е в сила оранжев код за силни дъждове до 40-70 мм и ураганен вятър.

Вечерта от югозапад валежите ще започнат да спират и облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно, през нощта срещу неделя, в Североизточна България.

НИМХ

По Черноморието през по-голямата част от деня ще духа силен юг-югозападен вятър, който вечерта временно ще се ориентира от запад-северозапад. Облачността ще е разкъсана, след обяд ще се вплътни и на места ще превали дъжд. Максималните температури ще бъдат 25°-28°. Температурата на морската вода е 17°-19°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще облачно, с валежи, на места значителни, с гръмотевични бури; над 2500 метра ще вали сняг. Ще духа бурен югозападен вятър, който след обяд в ниските части временно ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 12°, на 2000 метра - около 7°.

В неделя ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури в повечето места ще са между 6° и 11°, максималните - между 18° и 23°.

През нощта срещу понеделник от запад на изток ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в северозападните райони ще превали. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и временно ще е до умерен.

В понеделник отново ще бъде предимно слънчево; след обяд вятърът ще отслабне, температурите слабо ще се повишат.

#НИМХ #НИМХ - БАН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници