Залогът на сърбите на общинските избори в Косово

Залогът на сърбите на общинските избори в Косово
Прищина се готви за избори. Снимка: www.novosti.rs
A A+ A++ A

Автор: АФП, Превод: БГНЕС

Главният залог на общинските избори в неделя в Косово, които се провеждат по силата на споразумението от Брюксел за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, сключено през април под егидата на ЕС, е участието на сърбите в северната част на територията, тъй като те винаги са отхвърляли властта на Прищина.

Колкото до косовския премиер Хашим Тачи гласуването ще е тест за решението му да преговаря с Белград за това споразумение, остро критикувано от националистическата опозиция в Прищина, която се противопоставя на какъвто и да е диалог със Сърбия, преди тя да признае обявената от Косово независимост през 2008 г.

По време на предизборната кампания Белград настоятелно увещаваше близо 40-те хиляди сърби, живеещи в Северно Косово, на границата със Сърбия, където те са мнозинство и където Прищина на практика не упражнява никакъв контрол, да участват в гласуването.

Сърбия, която се надява в близко време да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз, насърчава за пръв път тяхното участие в избори, организирани от Прищина, тъй като доброто протичане на гласуването е едно от условията, които трябва да се изпълнят, преди да продължи сближаването й с Евросъюза.

Сърбите, които живеят в анклавите в южно Косово – близо 80 000 души, заобиколени от албанско мнозинство – вече участваха в предишните избори, организирани от косовските власти.

Участвайки в избори, организирани от Прищина, сърбите от Северно Косово де факто ще признаят косовските институции. Това представлява главната им дилема, тъй като те ... не знаят какво ще им донесе живота под управлението на институциите на Прищина – изтъква анализаторът Душан Янджич.

Бъдещите сръбски избраници на тези избори ще имат задачата да създадат "сдружение на сръбските общини", което ще олицетворява степента на автономия, предвидена за сръбската общност в Косово от споразумението от Брюксел.

Това сдружение ще замени институциите на сръбската държава в Северно Косово, чието присъствие се смята за незаконно както от Прищина, така и от международната общност.

В Северно Косово, особено в град Косовска Митровица предизборната кампания се заключаваше в посещения на представители на Белград и преди всичко на министъра за Косово Александър Вулин.

Влиятелният сръбски вицепремиер Александър Вучич посети в петък Косово, за да отправи последен призив към сърбите.

Гласуването в неделя ще позволи на сърбите "да получат международно признание за съществуването на сдружение на сръбските общини", каза той на събрание в Грачаница – сръбски анклав недалеч от Прищина.

Сръбските националисти, които се обявяват за бойкот на изборите, бяха много активни и умело наблегнаха на дилемата, която участието във вота представлява за местното население.

Много хора – служители на институциите на сръбската държава в Косово – училища, болници или администрация – заявиха, запазвайки анонимност, че Белград е упражнил едва прикрит натиск те да отидат да гласуват.

Трябва да гласувам ... моят началник и колегите ми ме информираха, че това е заповед на Белград и че ще се контролира кой е отишъл да гласува. Срам ме е, но много се страхувам да не загубя работата си ако постъпя по друг начин – заяви пред АФП Петър, който наближава да се пенсионира.

Моят началник ми каза, че всички трябва да гласуват. Хората са заплашвани с уволнение, ако не гласуват – добави 30-годишният Мирослав.

Общо близо 1,7 милиона са избирателите, на които предстои да направят избор между 102 партии и асоциации, борещи се за контрола на 36 общини в Косово.

Белград и Прищина взаимно се обвиниха по време на предизборната кампания в манипулиране на избирателните списъци въпреки споразумението между Тачи и неговия сръбски колега Ивица Дачич да се разреши на изселените по време на конфликта в Косово хора (1998-99) да бъдат регистрирани, за да гласуват на 3 ноември.

Ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън приветства в комюнике "изключително важните за бъдещето на Косово избори и процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия" и добави, че отблизо ще следи хода на гласуването.

#Сърбия #Косово #Белград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници