Не вярвайте на управляващите за "Южен поток", настоя партията на Кунева

Не вярвайте на управляващите за "Южен поток", настоя партията на Кунева
„Движение България на гражданите“ призовава за бдителност по повод обявения в четвъртък старт на проекта „Южен поток“.Снимка: www.inter-view.info
A A+ A++ A

„Движение България на гражданите“ призовава за бдителност по повод обявения в четвъртък старт на проекта „Южен поток“. Според партията на Меглена Кунева, за по-малко от месец управляващите от БСП, ДПС, и „Атака“ демонстрират арогантно погазване на правилата на вътрешния европейски пазар и ангажиментите на България като член на ЕС.

„Това се случва при мълчаливото съгласие на ГЕРБ по казуса с „Южен поток“ и при активното им гласуване „за“ на мраториума за земята“, се казва в позиция на партията.

„Движение България на гражданите“ пита защо правителството стартира проект, за който държавата не е получил дерогация, т.е. освобождаване от правилата на „Третия енергиен пакет“, които изискват осигурен достъп на трети страни до инфраструктурата на проекта и диверсификация?

ЕК преди броени дни заяви, че "Южен поток“ не осигурява достъп до каквито и да било нови източници на енергия и не увеличава конкурентоспособността на вътрешния енергиен пазар на ЕС, чрез изявлението на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. В деня на старта на проекта говорителят на ЕК по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер заяви, че "Южен поток" представлява диверсификация на трасетата, но не и на държавите и фирмите, който доставят газ на европейския пазар.

„При това положение какви ще са последиците за България, ако Европейската комисия спре „Южен поток“ за неспазване на„Третия енергиен пакет“, а „Газпром“ реши да съди страната за неустойки и чие безхаберие или антибългарски интерес вкара страната в поредния казус на неспазване на европейските правила?“, питат от партията.

#„Движение България на гражданите“ #„Южен поток“ #Меглена Кунева #БСП #ДПС #„Атака“ #ГЕРБ #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници