Android 4.4 KitKat може да работи с много повече устройства

Android 4.4 KitKat може да работи с много повече устройства
A A+ A++ A

В последните часове на октомври Google представи официално следващата версия на Android с кодово име KitKat и показа първото устройство, което работи с нея. Промените са значими, а компанията си е поставила основната цел да направи платформата съвместима с много повече устройства и дори с тези с оперативна памет 512МВ, което да ограничи продължаващата от години фрагментация.

Оптимизациите са на различни нива в платформата и би трябвало да помогнат за подобряване на работата с по-скромен хардуер. Олекотени са всички собствени приложения на Google и те вече използват по-малко памет, а системата за многозадачна работа е по-ефективна, така че едновременното извършване на различни действия ще е по-безпроблемно.

Платформата се е сдобила и с по-изчистен и опростен интерфейс, а сред визуалните промени са прозрачните ленти за нотификации и за навигация, които изчезват напълно, когато се използват приложения на цял екран. Всъщност съдържанието, което използвате вече заема централно място като платформата скрива всички останали интерфейсни елементи, а показването им става с жест в края на екрана.

Услугата Google Now вече е интегрирана по-дълбоко в системата и разполага със своя страница в най-лявата част на основния екран. От там е в състояние да покаже на потребителите различна информация въз основа на местоположението им, сайтовете, които посещават най-често и т.н. При това не само сайтове, но и съдържание от конкретни приложения, които са инсталирани в телефона. Приложението за набиране вече приотизира контактите по честотата на използване и вече може да търси за близки места или компании. При позвъняване на номер, който не е в указателя устройството автоматично ще го потърси сред информацията за компаниите, налична в Google Maps.

Другата важна черта на Android 4.4 е приложението Hangouts, което вече много по-интегрирано с операционната система. Както стана ясно то заменя напълно приложението за работа с текстови съобщения и има по-добри възможности за гласови обаждания. Вече има и опция за избор на външно приложение за използване на SMS и MMS, така че можете да се спрете на друго. Подобрения има в при камерата, която включва нов режим HDR+ за комбиниране на повече кадри с различна експозиция в една снимка.

Останалите допълнения на системно ниво включват поддръжка на Bluetooth MAP (Message Access Profile), съвместимост с Chromecast, работа със субтитри, обновен клиент за електронна поща, интеграция на инфрачервени портове за контрол на различна електроника, режим за възпроизвеждане на музика с ниска консумация на енергия, превъртане на музика и видео директно от заключващия екран, вградена функция за броене на стъпки, обновена система за безжични разплащания, подобрения в реакцията на сензорния екран (засега само в Nexus 5) и други.

Android 4.4 KitKat стартира със смартфона Nexus 5, а другите устройства от серията Nexus и моделите Google Play Edition ще получат обновяване през идните дни и седмици.

Повече за промените в платформата можете да намерите тук:
http://www.android.com/versions/kit-kat-4-4/
http://developer.android.com/about/versions/kitkat.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници