Германски медии коментират стената по южната ни граница

Германски медии коментират стената по южната ни граница
ай-новото "оръжие" на българските власти срещу притока на сирийски бежанци е стената, твърдят германски медии. Снимка: www.vesti.bg
A A+ A++ A

Най-новото "оръжие" на българските власти срещу притока на сирийски бежанци е стената, която България строи по южната си граница и която медиите в Германия вече сравняват с някогашната Берлинска стена, съобщава германският "Ди Велт", цитирано от БГНЕС.

Според изданието, защитното съоръжение се изгражда по силата на решение на българското правителство, като стената се издига в един от най-критичните участъци по крайната югоизточна част на българо-турската граница. Там най-често се стига до нарушения на т.нар. "зелена граница", която не се охранява.

Издигайки въпросното защитно съоръжение, българските власти се надяват да насочат потока от сирийски бежанци към граничните пунктове, уточнява изданието и цитира вътрешния министър Цветлин Йовчев, който е на мнение, че ако България не овладее потоците от бежанци, това може да предизвика "хуманитарна криза, която да застраши функционирането на социалната система на страната", пише още "Ди Велт".

"Тагесшпигел" излиза на свой ред с публикация под заглавие "Стени срещу хората". В случая изданието има предвид не само преградата на българо-турската граница, но и планираната от Анкара защитна стена по границата със Сирия. Официално тя има за цел да спре трафика на хора, но кюрдски представители виждат политически мотиви зад изграждането на това съоръжение, което те наричат "Стената на позора".

Бременският "Везер Курир" припомня, че в навечерието на издигането на Берлинската стена Валтер Улбрихт беше заявил, че "никой няма намерение да строи тук стена". По подобен начин звучат сега и уверенията на българското вътрешно министерство, че никой нямал намерение да отказва убежище на бягащите от войната сирийци.

"Ди Велт" припомня, че България, която е най-бедната страна-членка на ЕС, е поискала от Брюксел финансова помощ в размер на 6 милиона евро, които да ѝ помогнат да се справи с вълната от бежанци. До този момент страната е приела около 8 хиляди бежанци, с което отдавна е надхвърлила възможностите си, посочва "Ди Велт".

#стена #медии #граница #Цветлин Йовчев #Берлинска стена #сирийци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници