Бежанската вълна може да ни приближи към Шенген, смята Орешарски

Бежанската вълна може да ни приближи към Шенген, смята Орешарски
A A+ A++ A

Сегашната бежанска вълна няма пряка връзка с Шенген, но по-скоро би могла да ни приближи, ако ние съвестно изпълняваме ангажиментите си, заяви министър председателят Пламен Орешарски в интервю от Брюксел за предаването „Неделя 150" на БНР.

„До този момент никой не ни критикува, че ние приемаме нелегални емигранти, защото нашите гранични власти залавят тези бежанци. Проблемът не е от коя част на границата минават бежанците, проблемът е наистина в голямото предизвикателство и необходимостта от доста повече ресурси, с които ние не разполагаме, за да посрещнем тази бежанска вълна. И ако към този момент ситуацията все пак е под контрол, притеснителни са тенденциите, тъй като никой не очаква, че конфликтът в Сирия скоро ще бъде разрешен, че вълните от бежанци ще секнат", добави Орешарски.

„Ние трябва да изпълним нашия хуманитарен дълг и да разчитаме в същото време, но не напълно, на европейската солидарност. Ако някой мисли, че Европа ще покрие на 100% нашите разходи, това за съжаление не е така", категоричен бе премиерът.

Орешарски изтъкна, че критиките на окупиралите Ректората студенти не са само към правителството, но и към други институции.

"Разбирам че имат критични искания и към Конституционния съд, и към парламента", посочи той.

На въпрос дали се е наложило да обяснява на председателя на ЕК Жозе Барозу за мораториума върху продажбата на българска земя на чужденци до 2020 г., Орешарски каза, че Барозу е много опитен политик и разбирал южните политически емоции.

На друго питане - дали може да разчита на европейски кредит на доверие, когато подкрепящото правителство мнозинство е зависимо от фактор като партия "Атака", премиерът каза: Партия "Атака" не е чак такова изключение в рамките на общността. Важното е, че подкрепа на "Атака" не е водеща.

#Шенген #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници