СУ заседава извънредно в понеделник по повод окупацията

СУ заседава извънредно в понеделник по повод окупацията
Академиците в СУ ще заседават извънредно в понеделник. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

"Ректорският съвет обсъди ситуацията в Софийския университет, нахвърлихме варианти на декларация, след което се срещнахме със студентите и говорихме около час. Приехме декларация, която очевидно няма да се хареса на никого; винаги е така с подобни декларации", това заяви ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев в събота, цитиран от агенция "Фокус".

Част от декларацията гласи:

„Софийският университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитане на позициите им. Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение. В същото време, окупационната форма на протест е крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на университета - образователната и научната му дейност, и се нарушават правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес."

"За обсъждане на създалата се ситуация, ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академичния съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа, и с цел избягване на академичния хаос понеделник се обявява за неучебен ден. Обръщаме се към всички, независимо дали подкрепят протеста или не с призив за разбиране", се посочва още в декларацията.

#СУ #Софийски университет #Иван Илчев #студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници