Орешарски получил подкрепа от Брюксел за проблема с бежанците

Орешарски получил подкрепа от Брюксел за проблема с бежанците
Орешарски посочи, че "броят на бежанците в страната ни може да не е много голям в сравнение с други държави, но за нас като неподготвена страна това са доста много хора". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работната група, която ще се занимава с миграционния натиск върху Европейския съюз, ще разшири обхвата си и ще включи не само морската, а и сухопътната граница на съюза, след настояването на министър-председателя Пламен Орешарски.

Решението е било взето след заседание на Европейския съвет, в което е участвал и българският премиер, предава БГНЕС.

Една от обсъдените темите е била цялостната политика на ЕС по отношение на миграционния натиск.

Европейските лидери са взели решение да се сформира работна група по въпроса, като първоначално тя трябваше да бъде за средиземноморския регион.

След изказването на премиера Пламен Орешарски, обхватът на групата е бил разширен и двете сухопътни граници на ЕС – България и Гърция, където в последните месеци има сериозен миграционен натиск, ще бъдат включени.

От българска страна са били изказани аргументи за необходимостта от по-цялостен подход към въпроса.

Председателят на Европейския съвет, Херман ван Ромпой, също е подкрепил предварително разпространените писмени предложения на България за разширяването на обхвата на работната група, като зад предложенията са застанали Италия и Гърция.

Орешарски посочи, че "броят на бежанците в страната ни може да не е много голям в сравнение с други държави, но за нас като неподготвена страна това са доста много хора".

#бежанци #помощ #граница #България #ЕС #Италия #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници