София строи 580 къщи за роми

София строи 580 къщи за роми
Така ще изглеждат къщите, в които общината ще настанява ромски семейства от квартал "Филиповци". Снимка: 24 часа
A A+ A++ A

580 двуетажни къщи ще заменят ромското гето в столичния квартал "Филиповци".
Това предвижда проектът на плана за регулация и застрояване на жилищния комплекс, който предстои да бъде подложен на обществено обсъждане.

Идеята е тоталната реконструкция на територията от 160-170 дка да се финансира с европейски, а не с бюджетни средства, пише в. "24 часа".

"Основният мотив да започнем работа по плана за този квартал са сериозните проблеми с водоснабдяването. През 60-те години на миналия век във "Филиповци" са настанени около 700 души в няколко двуетажни общински блокчета. Решението е било временно, но вече там живее четвърто поколение и хората са около 4500", обясни главният архитект на София Петър Диков.

Диков е категоричен, че общината няма намерение да разширява гетото.

"След влизането в сила на устройствения план ще се изготви проектът, с който ще се кандидатства за европейско финансиране. Става въпрос за цялостен комплекс от мерки, в който влизат жилища, изграждане на образователна инфраструктура - разширяване на училището в квартала и две детски градини, и създаване на условия за развитие на производствени обекти за нискоквалифицирана работна ръка, които ще отворят работни места за хората от квартала", подчерта Диков.

Ако кметството успее да получи финансиране, настаняването под наем в общинските къщи ще е обвързано с изпълнението на определени критерии, по които вече се работи с юристи и неправителствени организации.

Идеята е в тях да живеят само хора, които имат адресна регистрация в квартала, отговарят на социалните критерии за настаняване в общинско жилище, плащат си редовно наема и сметките за ток, вода и парно и децата им ходят на детска градина или на училище. Т

#София #Петър Диков #роми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници