Официален старт на мобилното покритие в софийското метро

Официален старт на мобилното покритие в софийското метро
A A+ A++ A

Пътниците в софийското метро получиха възможност да използват мобилна връзка, докато са навсякъде под земята, още от края на септември, но официалното представяне на разработката се състоя днес в присъствието на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и директора на "Метрополитен" АД инж. Стоян Братоев. Услугата позволява пренос на глас и данни и поддържа и трите мобилни оператора и осигурява покритие както на станциите (23 на брой), така и в движение по линиите с обща дължина 36 км.

Мрежата поддържа скорости на изтегляне на данни до 42 Mbps и до 5,76 Mbps при изпращане и е изградена с технология на Ericsson. Според официалната информация инвестицията от операторите до момента е в размер на 1,7 милиона евро, а след завършване на останалите станции и участъци те също ще бъдат покрити от мрежата. Според инж. Стоян Братоев това обаче няма да стане веднага след изграждането им, а ще са нужни няколко месеца за получаване на необходимите разрешения.

Както вече писахме решението е базирано на комбинация от активна разпределена антенна система (distributed antenna system или DAS), оптични отдалечени компоненти за разпръскване на сигнала, т.нар. leaky feeders за покриване на тунелите (това са кабели по протежението на тунелите, които действат и като антени за приемане и предаване на сигнал), и пасивни DAS за покриване на станциите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино