Правителството работи за превръщането на Балканите в енергиен център

Правителството работи за превръщането на Балканите в енергиен център
„Все още сме прекалено обременени от общото ни минало, затова трябва заедно да се обърнем към нашето бъдеще“, каза Стойнев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Българското правителство полага усилия за засилено сътрудничество и гарантиране стабилността на енергийната система на целия регион и за превръщането на Балканите в енергиен център“, заяви министърът на икономиката и енергетиката, Драгомир Стойнев.

Стийнев участва в международната конференция „ЕС – Балкани. Трасиране на пътя към възстановяване и растеж”, съобщава „Фокус”.

„Приоритет за нас е сътрудничеството с правителствата от региона при развитието на международните и трансгранични проекти, в това число газопроводът „Южен поток”, газовите връзки със съседните ни държави, тръбопроводи, съвместимостта на мрежите”, подчерта Стойнев.

Според него, енергийната ни политика е съобразена с основните цели на Европейския съюз за енергийна сигурност, конкурентоспособност и устойчиво развитие.

„Ролята на България в това отношение е призната, след като тази седмица ЕК обяви за приоритет 11 проекта на българска територия, които ще укрепят енергийните връзки със съседите ни“, отбеляза министър Стойнев.

Той смята, че Балканите са длъжни да развиват потенциала, с който разполагат.

„Инвеститорите разглеждат държавите ни като един сегмент, затова е необходимо сътрудничество. Трябва да сме повече партньори, съвместно да търсим съвместни инвестиционни връзки, защото така ще може да се осигури развитие на икономиките на балканските страни, да бъдат привлечени повече инвестиции“, коментира Стойнев.

По думите му, необходимо е да се премине към интегрирано сътрудничество, за да се изгради обща икономическа визия на балканските страни, по-тясно координиране на политика за подобряване на инвестиционния климат на Балканите, за намиране на пазари, инвестиции.

„Все още сме прекалено обременени от общото ни минало, затова трябва заедно да се обърнем към нашето бъдеще“, завърши Стойнев.

#Драгомир Стойнев #Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници