Стартира извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ”Козлодуй”

Стартира извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ”Козлодуй”
Висшият експертен екологичен съвет при Министерство на околната среда и водите одобри осъществяването на инвестиционно предложение за „Извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй“. Снимка: МОСВ
A A+ A++ A

Висшият експертен екологичен съвет при Министерство на околната среда и водите одобри осъществяването на инвестиционно предложение за „Извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй“ с възложител Държавно Предприятие „Радиоактивни отпадъци”.

Заседанието беше председателствано от зам.-министър Чавдар Георгиев, неправителствените екологични организации бяха представени от Дончо Иванов, председател на гражданско сдружение „Хармония” и Коалиция за устойчиво развитие.

Блоковете от 1 до 4 на АЕЦ “Козлодуй” са с реактори са въведени в експлоатация в периода от 1974 (първи блок) до 1982 (четвърти блок).

Реакторите са от тип водо-водни реактори с вода под налягане, с два контура - първи и втори. Електрическата мощност на блокове 1-4 е 440 МW.

Дейностите по извеждане от експлоатация на блокове 1-4 планират на територията на тези блокове с транспортиране на генерираните отпадъци до площадки, на които ще се извърши тяхното временно и безопасно съхранение.

Първоначалната стратегия за извеждане от експлоатация включва подготовката и експлоатацията на Зоната за безопасното съхранение на реакторните отделения и на спецкорпусите за период от 35 години, а като последен етап се предвижда извършването на отложен демонтаж.

#АЕЦ #Козлодуй #Чавдар Георгиев #Дончо Иванов #Коалиция за устойчиво развитие #Министерство на околната среда и водите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници