Германци предложиха проект за 30-хиляден стадион в София

Германци предложиха проект за 30-хиляден стадион в София
Нац. ст. "Васил левски". Снимка: Фокус
A A+ A++ A

Поредният проект за нов стадион, на който да играе националният отбор по футбол, бе представен, този път от германската компания за спортно строителство IFS. Планът е за 30- хилядно съоръжение, който да се разполага на мястото на настоящия стадион "Славия".

Проектът е на стойност 40 милиона евро, а германците се ангажират със завършване на строителството му още до лятото на 2016 година. Парите ще бъдат осигурени от германската компания и построяването му не би трябвало да коства нищо на държавата или дори на футболен клуб Славия. Съоръжението трябва да е мултифункционално и на него да се провеждат много не футболни прояви.Идеята е реализацията да започне още преди края на годината, като всички административни документи да се оправят до шест седмици, включително и разрешителното за строеж, което засега липсва, предаде "Фокус".

Големият проблем е, че желанието на германците е на новия стадион да домакинстват националният отбор и още два столични тима. Единият със сигурност е Славия, а инвеститорите ясно намекнаха, че не искат втория да е Локомотив (София). Както вече от доста седмици се говори вариантът е това да бъде ЦСКА, но засега подобна идея среща сериозен отпор от страна на "червените" фенове.

"Ако всички договори бъдат осъществени, до края на настоящата година можем да започнем изграждането на стадиона и той да бъде реализиран до лятото на 2016 година. Ако това не стане, парите на инвеститорите ще бъдат използвани по други проекти. Още преди две години бяхме за пръв път в България и говорихме с БФС. Установихме, че в България държавата да помогне за израждането на стадиона, защото тя има други приоритети за финансиране. Говорихме с инвеститори от Германия, които са готови да инвестират", обяви представителят на IFS Д-р Клаус Бинц.

"Ще осъществяваме и мениджмънта на тези клубове, които играят на новия стадион. Имаме голям опит в реализацията на пазара на стадиони, но и на отбори. Разработили сме бизнесплан.

Това което вие никога не сте имали досега в един стадион, е осъществяването на мероприятия извън терена. Това означава ние да изградим главна трибуна на стадиона, където да се провеждат конференции, малки концерти. Избрали сме 80 като бройка за тези събития годишно, но тя е силно намалена. Защото планът ни като цяло е изграден консервативно. В зависимост от размера на стадиона в Германия, такива мероприятия има между 200 и 1000 на година. На стадиона в Майнц, който ние управляваме, миналата година се състояха 300 такива събития", допълни германският инвеститор.

#Локомотив (София) #Славия #ЦСКА #стадион #IFS

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници