Стотици хиляди поклонници се събират в Саудитска Арабия

Стотици хиляди поклонници се събират в Саудитска Арабия
Хиляди военнослужещи са мобилизирани за охрана на мероприятието.
A A+ A++ A

Стотици хиляди поклонници се  събират на връх Арафат в Саудитска Арабия в понеделник сутринта за кулминацията на тазгодишното традиционно поклонение (хадж), предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Местните власти съобщиха, че очакват около 1,5 милиона поклонници да се съберат на мястото, където ще извършат молитви и ще чуят ежегодната проповед на саудитски мюфтия Абдулазиз ал Шейх.

Броят на участниците в поклонението тази година ще бъде по-малък от обикновено във връзка с опасения, свързани с коронавируса МЕРС, и заради строителни работи на Свещената джамия в Мека.

Хиляди военнослужещи са мобилизирани за охрана на мероприятието.

Губернаторът на провинция Мека заяви, че 1, 38 милиона поклонници са пристигнали в кралството, за да участват в поклонението, докато едва 117 000 разрешения за хадж са издадени на мюсюлмани в Саудистка Арабия. С това общият брой на участниците в поклонението ще достигне 1.5 милиона, което е с повече от два пъти по-малко от този на участниците в миналогодишния хадж – 3.2 милиона души, след който Рияд намали квотата за хадж за чужденци и местни поклонници, заради масивни строителни работи на Свещената джамия в Мека и заради опасения, свързани с разпространението на вируса МЕРС.

Хаджът е най-голямото годишно поклонение в света. Той е един от петте стълба на исляма и всеки мюсюлманин е длъжен да го извърши поне веднъж в живота си ако му се отдаде възможност. Изразява солидарността на мюсюлманите и отдаването им на Аллах.

#Саудитска Арабия #хадж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници