Добре за света, но прекалено малко за Сирия

Добре за света, но прекалено малко за Сирия
Нобеловата награда за мир отиде при ОЗХО. Снимка: www.medalj.nu
A A+ A++ A

Автор: Райнер Золих, главен редактор на арабската редакция на "Дойче Веле"; Превод: БГНЕС

Нобеловата награда за мир 2013 беше присъдена на Организацията за забрана на химическите оръжия /ОЗХО/. Тя ще вдъхне мъжество на нейните служители, които изпълняват трудна мисия в Сирия.

ОЗХО без всякакво съмнение е заслужила Нобеловата награда за мир. Отбелязвайки усилията на специалистите, работещи в тази организация, Норвежкият нобелов комитет призна усилията на международната общност за унищожаването на едно от най-ужасните видове оръжия за масово унищожение.

Това е оръжието, което едно време диктаторът Саддам Хюсеин използва срещу своя народ в Ирак, а неотдавна, вероятно, беше използвано и от правителствените войски в Сирия. Но за последното няма еднозначни доказателства.

Мисията заслужава подкрепа!

Няма никакво основание да се критикуват споразуменията, в съответствие с които международните експерти са пристигнали в Сирия, за да унищожат от името на цялата международна общност смъртоносните арсенали. Това може да бъде само приветствано. Влизането в сила на Конвенцията за забрана на химическото оръжие през 1997 постави началото на работата на ОЗХО. Приемането на конвенцията беше значителна стъпка напред за цялата международна общност: за пръв път в историята беше постигната договорка да се ликвидира определен тип оръжие под международен контрол. Специалистите на ОЗХО изпълняват тази мисия в Сирия днес при изключително тежки условия, в условията на продължаваща гражданска война. И наградата ще им вдъхне мъжество.

Тяхната мисия заслужава всеобхватна подкрепа. Химическите арсенали на Сирия се оценяват на около 1000 тона и са разположени в няколко военни бази, разпръснати в страната. Химическите оръжия са заплаха не само в ръцете на редовните войски, подчинени на президента Башар ал Асад. Винаги съществува риск, че радикалните бунтовнически групировки, а също така "Ал Кайда" ще успеят да получат достъп до тези арсенали. Отчитайки международния характер на подобни терористични структури, химическото оръжие в Сирия крие потенциална заплаха за целия близкоизточен регион.

Насилието в Сирия продължава

Но присъждането на наградата за мир на ОЗХО не трябва да доведе до това сирийският конфликт да се възприема единствено през призмата на химическите оръжия. В хода на гражданската война, която се води в страната, вече са загинали над 100 000 души. Повечето от тях – в резултат на използването на обикновени, а не химически оръжия.

Даже американската администрация похвали режима на Асад за неговото сътрудничество при унищожаването на химическите арсенали. Но в същото време силите на режима, от една страна, и бунтовниците, от друга, по най-жесток начин продължават да се разправят със своите врагове, без да щадят мирното население. Този, който иска да помогне на сирийците, не трябва да се концентрира само върху проблема с химическото оръжие. Необходимо е политическо решение на конфликта, което да сложи край на убийствата.

#Нобел #ОЗХО #Сирия #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници