ЕК не е спряла проектите за тунела под Шипка и Западната тангента

ЕК не е спряла проектите за тунела под Шипка и Западната тангента
Двата проекта са изпратени съответно на 26.09 и 30.09 за окончателно одобрение към ЕК. Снимка: www.silnabulgaria.com
A A+ A++ A

Проектите за обход на гр. Габрово и Западната дъга на Софийски околовръстен път могат да бъдат реализирани с европейско финансиране, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Коментарът бе направен по повод изявление на ГЕРБ по време на пресконференция, че Европейската комисия е спряла два важни инфраструктурни проекти, защото правителството не е изпълнило задълженията си.

На 4 октомври 2013 г. в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е получено официално писмо от Европейската комисия във връзка с изпратените за разглеждане проекти за обхода на гр. Габрово (който включва и проектиране на тунел под връх Шипка) и модернизирането на Западната дъга на Софийския околовръстен път (СОП).

Двата проекта са изпратени съответно на 26.09 и 30.09 за окончателно одобрение към ЕК.

В писмото, получено в МТИТС се казва, че двата проекта няма да бъдат разглеждани от ЕК, докато не бъде решен въпросът с наддоговорените средства по приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Транспорт" (за жп проекти) чрез заем от ЕИБ по Кредитното споразумение.

Никъде в писмата не се споменава, че се отказва европейска помощ за тях като експертите от ЕК заявяват, че проектите могат да бъдат отново внесени за разглеждане, след като въпроса с наддоговорените средства за жп проекти бъде решен. С други думи, Европейската комисия отлага разглеждането им, като не е споменато, че се отказва европейска помощ за тяхната реализация.

#Габрово #Западната дъга #Министерски съвет #Министерството на транспорта #информационните технологии и съобщенията #ЕК #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници