НЕК прекрати договора си с "Уорли Парсънс" за АЕЦ "Белене"

НЕК прекрати договора си с "Уорли Парсънс" за АЕЦ "Белене"
След встъпването си в длъжност, новото ръководство на „НЕК“ ЕАД е върнало на архитект-инженера всички получени фактури, издадени от самия него. Снимка: temadaily.bg
A A+ A++ A

Националната електрическа компания“ ЕАД е развалила договора си с архитект-инженера и консултант по строителния надзор на АЕЦ „Белене“, „Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис“ ЕАД.

Решението е било взето във връзка с решение номер 250 на Министерски съвет и решение на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване на изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“ и поради обективна невъзможност за изпълнение на задълженията по договора.

Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис“ ЕАД са били уведомени за развалянето на договора с „НЕК“ ЕАД, предава БГНЕС.

След встъпването си в длъжност, новото ръководство на „НЕК“ ЕАД е върнало на архитект-инженера всички получени фактури, издадени от самия него.

Те са 4 на брой на обща стойност 5 349 363,6 евро.

През последните седмици Прокуратурата проведе няколко мащабни операции във връзка с неправомерното изплащане на 950 хил. евро всеки месец след официалното спиране на проекта за АЕЦ „Белене“.

Плащанията са извършвани по времето, когато министър на икономиката и енергетиката е бил Делян Добрев, в кабинета на Бойко Борисов, и Асен Василев, от служебния кабинет с премиер Марин Райков.

В края на миналата седмица срещу собственика на „Риск Инжинеринг“, Богомил Манчев, бе поискана рекордната за страната ни парична гаранция от 1 млн. лева.

#НЕК #Национална електрическа компания #"Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис" #АЕЦ "Белене" #"Риск Инженеринг" #Богомил Манчев #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници