Не съм виновен, всичко е политически интерес, заяви Б. Манчев

Не съм виновен, всичко е политически интерес, заяви Б. Манчев
Според Манчев, освен работата по проекта „Белене", фирмата му е трябвало да подготви и материали, които защитата да използва при арбитражното дело. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Собственикът на „Риск Инжинеринг", Богомил Манчев, обвинен в длъжностно присвояване по консултантски договор за АЕЦ "Белене", отново заяви, че няма как да има вина, а всичко срещу него е „политически интерес".

Той обясни в интервю в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт", че в решението на Народното събрание, прието тази година, и миналата година в решението на Министерски съвет е имало две точки.

„Едната е да спират Белене, а другата е да направят проектнокомпания за седми блок. За VІІ блок се правят съответните разпореждания от съответното ведомство и съответният министър, за да се случи и се одобряват всичките решения, а за Белене нищо не се издава. Ние би трябвало да знаем, аз съм и подизпълнител на всичкото отгоре, и трябва да се сетя, че трябва да си спра договора", коментира той.

Тази седмица на Манчев бяха повдигнати обвинения във връзка с разследването за длъжностно присвояване по консултантски договор за АЕЦ "Белене". Гаранцията му е 1 млн. лева. заради обвинение, че е подпомогнал и подбудил шефа на НЕК да присвои над 8 млн. лева държавни пари.

Огромният размер на гаранцията Манчев определи като целенасочен и според него става дума за политически интерес.

Влизайки в детайли по казуса енергийният бос обясни, че не „може аз сам на себе си да предизвикам форсмажор".

"Аз мога да предявя иск към тях, че от тяхното решение, защото аз съм страна потърпевша – той ми е предизвикал едностранно прекратяване и влизаме в едни тежки колизии - и ние, за да спазим нормални партньорски отношения с тях, сме задали писмено питане: „Какво правим в момента" и продължаваме да работим." Директорът на НЕК не може да вземе сам такова решение, продължи Манчев. На него трябва да му разпореди БЕХ, а на БЕХ трябва да му разреши министърът".

Според него освен работата по проекта „Белене", фирмата му е трябвало да подготви и материали, които защитата да използва при арбитражното дело. Тази работа не е била заложена в основния договор. Бизнесменът определи като невярно твърдението на Асен Василев, че по време на служебното правителство не е имало плащания по проекта.

Според шефа на „Риск инженеринг" след спирането на строителните дейности обемът работа е намалял и заедно с него са намалели и плащанията по проекта, защото се е работело само по отделни точки от договора, тъй като не всичките дейности са строителни.

#Белене #Богомил Манчев #"Риск Инженеринг" #НЕК #БЕХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници