Русия разработва проект за обитаема база на Луната

Русия разработва проект за обитаема база на Луната
A A+ A++ A

Руската агенция за космически изследвания "Роскосмос" е започнала подготвителни разработки  за създаване на обитаема лунна база, съобщава агенция „Интерфакс”.

„Най-близката задача в рамките на хоризонта на планиране е създаването на пилотиран преден пост на Луната. И подобна работна група беше създадена неотдавна по указание на ръководителя на Федералната космическа агенция на Русия”, заяви директорът на Института за космически изследвания на Руската академия на науките Лев Зелений.

Основна задача на новосъздаденото звено е интегриране на постъпващите предложения от водещи космически компании и институти, в областта на усвояване на Луната, допълва ученият.

Бурното развитие на космическата техника позволява да се каже, че колонизацията на Космоса е напълно достижима и оправдана цел. Заради своята близост до Земята - на три дни полет,  достатъчно добре изучен ландшафт, Луната много отдавна се разглежда като кандидат за място на създаване на човешка колония.

Продължителното присъствие на човека на Луната ще изисква решаването на редица проблеми. Атмосферата на Луната и магнитното поле задържа голяма част от слънчевата радиация. В атмосферата изгарят множество микрометеорити и по този начин не могат да достигнат до повърхността. На Луната без решаване на радиационният и метеоритния проблем е невъзможно създаването на условия за нормална колонизация.

#Русия #Луна #земя #колонизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници