За да няма радикализация, децата на бежанците в училище

За да няма радикализация,  децата на бежанците в училище
"Грижата за бежанците е грижа на страните, подписали Конвенцията за бежанците", заяви еврокомисар Георгиева. Снимка: commons.wikimedia.org
A A+ A++ A

"Ако оставим децата на бежанци извън училище, ще има риск от радикализация", заяви еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, Кристалина Георгиева, при посещението си в бежанския център в столичния кв. „Военна рампа“.

"Нашата нация застарява, знаете демографското положение в България. Имаме трудности да излезем от икономическата криза. За съжаление, сме страната след Гърция, в която сме оптимистични, че сме намерили изхода от кризата", добави еврокомисар Георгиева.

"Трябва да сме реалисти, че не можем да измислим сирийската криза така, че тя ще свърши утре. Даже утре да се подпише мирно споразумение, още поне 2-3 години бежанците, които са напуснали Сирия, няма да могат да се върнат, защото там е разрушено до земя", коментира тя.

"Тези хора ще бъдат тук и ние можем да ги използваме, те могат да бъдат полезни за нашата икономика", обясни Георгиева.

"Те идват със семейства с деца. Тези деца могат да се учат в български училища, да говорят български език и да бъдат интегрирани в България, така че да нямаме риск от радикализация и озлобяване. Ако оставим децата извън училище, ще има риск от радикализация. Вероятно ще има момичета, които ще станат проститутки или ще ги пратят да се омъжат в Саудитска Арабия", добави тя.

България има големи резерви в структурните и кохезионните фондове – в социалния и за селските райони, които могат да се използват за помощ на българите в регионите, където се приемат бежанците, заяви еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, Кристалина Георгиева.

"Моето послание към бежанците беше следното: вие също трябва да сте търпеливи към нас, защото досега не сме имали такъв проблем, не сме богата страна. Българите сме добри хора, но това нещо за нас е нещо ново. Хората се боят да няма между вас терористи", каза Георгиева.

Тя обясни, че в случай на голям приток на бежанци, България може да помогне със сглобяеми къщи, отопляеми палатки – всичко, което страните държат в резерв.

"Да се надяваме, че това няма да се случи, но имаме готовност да го направим", добави еврокомисарят.

"Никой не е застрахован, че някой ден няма на нас да ни се наложи нещо подобно. България се нуждае от съдействие, комисията ще се отнесе сериозно към това", каза още Кристалина Георгиева и посочи, че в Сирия има иракски и палестински бежанци.

"Сирийските бежанци идват в България не защото искат да се превърнат в товар на нашата страна, а защото в отчаянието си, ние сме тяхната надежда", заяви еврокомисарят.

"Това е най-тежката хуманитарна криза. Имам морална отговорност към моята страна и сирийците, които са дошли, за да им бъде помогнато в България. Това е третото ми посещение по темата със сирийските бежанци. Този проблем, на фона на мащаба на сирийската криза, не изглежда голям, но за България фактът, че проблемът не е съществувал, е много тежък", коментира Георгиева.

"Огромното мнозинство сирийски бежанци са хора като вас и мен. Предимно са жени и деца, 75 % в съседните страни са жени и деца. В голямата си част това са хора, които бягат, за да спасят децата си", посочи тя.

"В най-добрите условия, можем да помогнем на 3 - 3,5 милиона. Хората бягат в съседните страни. Помагаме първо на сирийците в Сирия. Колкото повече помагаме на хората в страната, толкова по-малко бягат в съседни страни. Второ – да помагаме на съседите", каза още Кристалина Георгиева.

"Страната ни има нужда да се отпуснат още средства заради казуса с бежанците", допълни тя.

"Трябва да сме готови да ги приемаме, това е наше задължение. Трябва да се стараем колкото се може по-бързо да създадем условия те сами да могат да се издържат. Колкото повече работим за това тези, които имат капацитета да работят, толкова по-лесно за тях и за България”, смята еврокомисар Георгиева.

"Грижата за бежанците е грижа на страните, подписали Конвенцията за бежанците. България е получила 15 млн. евро от комисията, от които 2,6 млн. лева са помощ за справяне с бежанците. Тази сума е малка", отбеляза тя.

"В началото на седмицата пратихме екип в България, Малта, Гърция, за да направят препоръка и министрите на външните работи да вземат положително решение. Страната ни има нужда от тази помощ – да се отпуснат още средства за България", посочи Георгиева.

"Те постъпват в рамките на месец и трябва да бъдат усвоени в рамките на 6 месеца. България работи за апликация в комисията за догодина, по-догодина, когато ще трябва да работим по посрещането на този проблем", заяви Кристалина Георгиева.

#Кристалина Георгиева #бежанци #България #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници