Турция иска „насърчаване“, за да отвори отново семинарията „Халки“

Турция иска „насърчаване“, за да отвори отново семинарията „Халки“
Турският министър за Европейския съюз Егемен Багъш заяви, че Турция трябва да бъде „насърчена“, за да отвори повторно гръцката православна семинария „Халки”. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Турският министър за Европейския съюз Егемен Багъш заяви, че Турция трябва да бъде „насърчена“, за да отвори повторно гръцката православна семинария „Халки“ на о-в Хейбели край Истанбул, като призова Гърция да спази обещанието си за откриване на джамия в Атина, съобщи в. „Хюриет дейли нюз“, цитиран от БТА.

Повторното отваряне на православната семинария на о-в Хейбели не беше включено в огласения в понеделник пакет с демократични реформи на турското правителство, което предизвика притеснението на вселенския патриарх Вартоломей І.

Семинарията беше затворена със съдебна заповед. Багъш подчерта, че турската страна винаги е подчертавала необходимостта от паралелни и добронамерени стъпки по въпроса. „Все още няма мюсюлманско гробище в Атина. Ако мюсюлманин почине, той трябва да бъде погребан в Западна Тракия.

Думата „турски“ все още не може да се използва в имена на асоциации и избраният мюфтия не е признат. Всички тези неща показват, че член на ЕС действа срещу правилата на блока“, отбеляза Багъш.

#Егемен Багъш #халки #Тракия #Атина #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници