Приложение улеснява намирането на свободен достъп до интернет

Приложение улеснява намирането на свободен достъп до интернет
A A+ A++ A

На пресконференция по повод инициативата "Освободи интернет" бе представено ново приложение за смартфони, улесняващо намирането на зони за свободен достъп до интернет, което е разработено като продължение на едноименната инициатива, стартирала през октомври 2011 г. Свободният достъп до интернет в България беше основната тема на срещата, а официалните гости, които се включиха в дискусията, бяха Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, Димитър Танков, мениджър "Дейта и интернет услуги", Атанас Райков, мениджър "Мобилни услуги от VIVACOM", и Николай Неделчев, изпълнителен директор, "Публисис МАРК Груп".

Мобилното приложение е разработено за операционните системи Android и iOS и е достъпно под името Free Internet. Приложението помага на потребителите да локализират най-близките до тях свободни Wi-Fi зони и ги ориентира как да стигнат до тях. Заедно с това позволява добавянето и на нови точки за достъп, като целта е да се създаде база данни с всички свободни зони за достъп до интернет в България. Сред основните му предимства е, че то няма нужда от наличие на интернет - базата данни се актуализира при връзка с мрежата, но при липса на такава показва кои са трите най-близки хотспота до потребителя. Приложението е свързано със сайта на инициативата www.osvobodiinternet.com, така че всяка промяна се отразява и на двете платформи. Версията на "Освободи интернет" за Android ще бъде инсталирана предварително на всички смартфони с операционната система, продавани от VIVACOM.

През 2012 г. приоритет на проекта "Освободи интернет" ще бъде включването на всички общини в България, които активно да съдействат за предоставянето на свободен интернет достъп, следвайки стратегията "Европа 2020". Европейските програми дават възможност да се печелят проекти, отпускащи средства на местните администрации за създаването и изграждането на мрежи за интернет достъп, който те могат да превърнат в безплатни интернет точки на ключови места в съответните общини.

www.OsvobodiInternet.com

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници