Пазарът на труда остава големият проблем на ЕС

Пазарът на труда остава големият проблем на ЕС
Младежката безработица достигна безпрецедентни нива — средно 23% за ЕС като цяло и 63% в Гърция.
A A+ A++ A

Слабото икономическо възстановяване в Европейския съюз постепенно започва да набира скорост, но различията между отделните страни, особено в рамките на еврозоната, се запазват.

Това се казва в последния доклад на Европейската комисия от тримесечния преглед на трудовата заетост и социалното положение, съобщиха от ЕК.

В документа се подчертава, че трудовият пазар и социалните условия остават критични и че за постигането на приобщаващ растеж ще са необходими нови стратегически инвестиции и структурни реформи.

„Няма място за задоволство: твърде много хора са жертва на тежките социални последици от кризата, поради което трябва да засилим социалните инвестиции и да подкрепяме създаването на работни места. Устойчивото възстановяване изисква допълнителен напредък в реформирането на икономическия и паричен съюз, включително като се обръща по-голямо внимание на заетостта и социалните проблеми и чрез по-тясна координация на политиките за заетост и социалните политики“, коментира комисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор.

Според него, трябва да можем да откриваме и да се справяме още на ранен етап с основните предизвикателства в областта на заетостта и социалните въпроси, вместо да позволяваме неравенствата в Европа да се задълбочават.

Въпреки признаците на плахо възстановяване в тримесечния преглед се подчертава, че обстановката на пазара на труда и социалните условия остават голямо предизвикателство:

Младежката безработица достигна безпрецедентни нива — средно 23% за ЕС като цяло и 63% в Гърция.

Дългосрочната безработица се увеличи в повечето държави членки и достигна рекордни нива в Съюза като цяло. Структурната безработица и несъответствията между предлагането и търсенето както от гледна точка на качеството, така и на количеството на труда растат.

Закриването на работни места съвпадна с появата на повече несигурни работни места — работните места на непълно работно време, особено по принуда, са се увеличили независимо от това, че делът на временните договори в ЕС е намалял, тъй като те са поели основния удар от свиването.

Бедността в ЕС се е увеличила от 2007 г. насам. Доходите на домакинствата намаляват и в момента 24,2% от населението на ЕС са изложени на риск от бедност или социално изключване. Децата са особено засегнати, тъй като безработицата и домакинства, в които всички са безработни, са се увеличили наред с бедността сред работещите.

#Европейския съюз #Европейската комисия #ЕК #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници