От конфликата управляващи - опозиция всички са губещи, смята омбудсманът

От конфликата управляващи - опозиция всички са губещи, смята омбудсманът
Насажданото в последните месеци мнение, че има протест и контрапротест, т.е., че едни граждани са срещу други граждани, е абсолютно невярно, коментира Пенчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разделението на българското обшество на протестиращи и контрапротестиращи е абсолютно изкуствено. Хората са се изморили от това нищо да не се случва и са еднакво бесни на управляващите, заяви омбудсманът Константин Пенчев в предаването „Събуди се” на Нова телевизия.

„Гражданите имат право на добро управление. Това означава всички институции – от президента до кметския наместник – да работят прозрачно и ефективно. Едва ли има български гражданин, който да каже през последните три дни, че Народното събрание работеше ефективно”, коментира омбудсманът.

Според Пенчев, не може да каже кой е прав и кой крив в процедурните хватки между управляващи и опозиция, но подчерта, че от блокиралата работа на парламента около неразгледания вот на недоверие в кабинета „Орешарски” са загубили всички български граждани.

„България е в лошо положение. България е в криза, а българите са едни от най-бедните в Европа. За да живеем по-добре, трябва да започнем болезнени реформи, които изискват не само политически, но и обществен консенсус. Трябва да очертаем тези неща, без които България не може – здравната карта, съдебната карта, образованието. За тях трябва приемственост, те не могат да се свършат за един мандат”, обясни Константин Пенчев.

Пенчев отбеляза, че вярата на обществото в институциите се връща много трудно и че политиците трябва да поемат отговорност за своите решения.

#протестиращи #Пенчев #Константин Пенчев #Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници