Борисов: Царят е диамант, Първанов – играч

Борисов: Царят е диамант, Първанов – играч
На снимката: Президентът Първанов (вляво) с премиера Борисов през септември 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов отново се изказа ласкаво за бившия си началаник Симеон Сакскобургготски.

Борисов заяви късно вечерта в петък по БНТ, че бившият български монарх (1943–1946) и премиер (2001–2005) Симеон Сакскобургготски е „най-големият политик в България“.

Борисов беше личен бодигард на Сакскобургготски, преди клиентът му да влезе в българската политика, а след това стана главен секретар на МВР в кабинета на НДСВ през 2001–2005 г.

„Неговата дума тежи повече от моята, на Първанов и на Росен Плевнелиев. Царят е диамант, който България не използва“, заяви премиерът, като предположи, че ако Сакскобургготски  беше президент, Холандия не би наложила вето за влизането на България в зоната „Шенген“ и кралицата на страната лично би се застъпила за това.

„Това е най-рейтинговият политик на България, от когото ние като нация не можахме да се възползваме“, заяви Борисов в предаването „Панорама“. Но обясни, че не е имало смисъл да го лансира за кандидат-президент на ГЕРБ на последните избори, защото е нямало да спечели.

„Георги Първанов е по-голям политически играч. Факт е, че той и на двата тура ме поздрави за доброто представяне, а Сергей Станишев не го направи“, заяви Борисов за отиващия си президент.

Министър-председателят коментира евентуалното завръщане на Георги Първанов в политиката след изтичането на неговия мандат в началото на следващата година, като заяви, че не се меси в работите на другите партии. „Не давам акъл, който не са ми поискали“, добави той.

Борисов също така оправда многобройните нарушения по време на изборите „две в едно“.

„Във всички избори е имало проблем досега. Направихме ги две в едно, защото е криза, да не прахосваме пари. На втория тур нямаше никакви проблеми. Благодаря на Цветан Цветанов за това, че е вложил сърцето и душата си в тази кампания. Това даде възможност аз и цялото правителство да не усетим, че има кампания, а да си работим. Бях само на откриването в Бургас. Това беше петък вечерта. Не съм участвал в нито едно предизборно мероприятие“, заяви Борисов. „В момента народът даде глас да продължим да управляваме и да продължим реформите“, заключи той.

Премиерът коментира и новината от деня, свързана с идеята на Дянков за закриване на Държавния резерв. Той заяви, че в сряда на заседание на Министерския съвет въпросът ще бъде обсъден, ще бъдат изслушани всички министри и заинтересувани страни. „Целта е да се спестят 50 милиона лева“, каза Борисов.

#Бойко Борисов #Георги Първанов #министър-председател на България #Симеон Сакскобургготски #Царя #Сергей Станишев #избори #избори 2011 #президентски избори #местни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници