Затварянето на границата ще ни струва 10-11 млн. лв. месечно

Затварянето на границата ще ни струва 10-11 млн. лв. месечно
Според главния секретар на МВР Светлозар Лазаров рискът от тероризъм не е от бежанската вълна към нас, а още от атентата в Сарафово. Снимка: www.vesti.bg
A A+ A++ A

„Затварянето на границата с Турция като предпазна мярка от вълната сирийски бежанци би струвала още около 10-11 милиона лева месечно“, заяви пред БНР главният секретар на МВР, главен комисар Светлозар Лазаров, цитиран от БГНЕС.

По думите му до дни се очаква броят на бежанците у нас да достигне пет хиляди, което е максимумът, с който страната ни може да се справи сама. Усилване на охраната на границата, или практическо затваряне за преминаване, ще изисква около 3000 служители, допълни Лазаров.

Стана ясно, че границата ни е около 274 км, а само на около 58 км имаме изградено интегрирано наблюдение. „Над 50% от влизащите бежанци са жени и деца и дори да разположим жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата – как реагираме? Имайте предвид, че към нас ще се насочат всички европейски партньори и ще засилят вниманието си вследствие на тези действия“, каза комисар Лазаров.

В Елхово се създава място, където бежанците първоначално ще престоят 24 ч. Изгражда се разпределителен център също в Елхово, в който ще влязат всички, които са минали нелегално през границата. Там се извършва оценка за всяко едно лице, извършват се медицински прегледи, работят служителите от Агенция за бежанците.

„Работим във Враждебна, на Военна рампа в София, където се работи по настаняването на лицата. Отделно в бившите казарми в Момчилград ще могат да бъдат настанени около 1000 души. В Харманли имаме изграден лагер, който е определен още с първите данни за създаването на кризисната ситуация“, посочи Лазаров.

По повод опасността от навлизането на терористи и крайни ислямисти Лазаров заяви, че риск от тероризъм в България съществува още от терористичния акт в Сарафово.

#Светлозар Лазаров #бежанци #граница #Елхово #София #Сарафово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници