България няма капацитет за голяма бежанска вълна, смята Маргарита Попова

България няма капацитет за голяма бежанска вълна, смята Маргарита Попова
България няма административен капацитет да поеме евентуална голяма бежанска вълна, каза вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: president.bg
A A+ A++ A

България няма административен капацитет да поеме евентуална голяма бежанска вълна, каза вицепрезидентът Маргарита Попова, по чиято инициатива на работна среща беше обсъдено положението на децата и жените, получили закрила у нас, предаде БНР.

По данни на Държавната агенция за бежанците за осемте месеца на 2013 година закрила са потърсили 690 деца. 454 от тях са от Сирия. Участниците в работната среща на „Дондуков“ 2 обсъдиха проблемите, свързани с условията за настаняване на бежанците. Държавата е мобилизирала целия си ресурс, за да реши проблемите на търсещите убежище, но имаме нужда от помощ, посочи още вицепрезидентът Попова.

Сред важните въпроси беше и достъпът на децата до образование. Попова допълни, че не очаква напрежение и конфликти между българите в граничните райони и бежанците в центровете за настаняване. Представителят на Върховния комисариат за бежанците на ООН Роланд Вейл заяви, че е оптимист.

България е част от ЕС и има начини да се поиска помощ от Съюза. И от страна на ООН ние сме тук, за да подкрепим България със средствата, които използват Обединените нации, подчерта Вейл.

#Маргарита Попова #ООН #ЕС #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници