САЩ, Великобритания и Франция с проект за резолюция по кризата в Сирия

САЩ, Великобритания и Франция с проект за резолюция по кризата в Сирия
САЩ, Великобритания и Франция представиха проект за резолюция по кризата в Сирия. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Съединените щати, Великобритания и Франция представиха в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция по кризата в Сирия. Текстът подкрепя плана за предаване на сирийския химически арсенал под международен контрол, но в него има сериозни различия с позицията на Русия.

След продължилото по-малко от час заседание на постоянните членове на Съвета страните не успяха да решат всички разногласия и решиха да продължат консултациите си, съобщи Нова телевизия. Париж, Лондон и Вашингтон настояват в резолюцията да залегне заплаха за употреба на сила, ако сирийското правителство не изпълни стриктно постигнатото през уикенда в Женева споразумение за ликвидиране на химическия си арсенал.

Русия обаче е против прибягване до сила при каквито и да е обстоятелства. Москва не е съгласна в текста да има позоваване на член Седми от Устава на ООН, който предвижда военна операция, за да бъде принудена страна членка да изпълни решение на Съвета за сигурност.

Текстът, представен от западните страни, предвижда също да бъде сезиран Международният наказателен съд да накаже виновниците за извършването на военни престъпления в Сирия, срещу което Москва също възразява. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун настоя резолюцията на Света за сигурност да има задължителен характер и да гарантира, че сирийското химическо оръжие ще бъде ликвидирано съгласно договореностите, постигнати в Женева между външните министри на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери.

#Сирия #САЩ #Великобритания #ООН #Франция #Джон Кери #Сергей Лавров #Русия #Москва #Женева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници