Г-20 ще увеличава бюджета на МВФ

Г-20 ще увеличава бюджета на МВФ
Президентът на Европейския съвет Ван Ромпой (вляво) и председателят на ЕК Барозу (вдясно) говорят пред медиите след срещата на Г-20 в Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ресурсите на Международния валутен фонд (МВФ) ще бъдат увеличени от най-големите икономики в света, за да се справи институцията по-лесно с дълговата криза, заяви президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

По време на срещата на върха на Г-20 в Кан в петък държавите членки проведоха остър дебат за това дали трябва да се разреши увеличаването на бюджета на фонда чрез доброволни вноски, предаде АФП.

Вашингтон подходи с резерви към предложението. Други държави обаче, които не членуват в еврозоната, счетоха, че способността на МВФ да се намесва в Европа трябва да се увеличи, защото така ще се помогне на континента да се справи с дълговата криза и да защити световната икономика.

„Г-20 е готова да предостави допълнителни ресурси на МВФ и да ги приведе бързо в действие, ако е необходимо“, заяви Ван Ромпой пред репортери в Кан в края на последната среща на лидерите на Г-20.

„Финансовите министри ще определят конкретните варианти на следващата си среща“, каза още Ромпой.

Президентът на ЕС заяви, че планът ще създаде нещо като „доверен фонд“ в рамките на МВФ, който институцията ще може да използва, за да отпуска заеми на държавите – членки на еврозоната, в координация с Европейския фонд за финансова стабилност на ЕС.

#МВФ #Г-20 #ЕС #Херман Ван Ромпой #президент на Европейския съвет #Кан #среща на върха #еврозоната #дълговата криза #Европейски фонд за финансова стабилност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници