Сергей Станишев: Ако ЕС иска растеж, трябва да инвестира

Сергей Станишев: Ако ЕС иска растеж, трябва да инвестира
Стратегията на ПЕС за изход от кризата винаги се е основавала на противопоставяне на неолибералния модел за строги икономии, заяви председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стратегията на ПЕС за изход от кризата винаги се е основавала на противопоставяне на неолибералния модел за строги икономии, заяви председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в Брюксел на ежегодната конференция "Призив за Европа", организирана от Фондация за европейски прогресивни изследвания, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Иновативността е ключов двигател на растеж и по-важното - на създаване на нови работни места, което е реалната база за сравнение, по която да се измерва успехът, коментира Станишев.

Той подчерта, че трябва да инвестираме, за да има икономически растеж и работни места и за да сложим край на кризата.

"Инвестициите – финансови, политически и социални, в иновациите трябва да бъдат основен стълб в тази стратегия", заяви Станишев.

Според него, ако искаме отново да направим иновацията движеща сила на икономическия растеж, имаме нужда от структурирани усилия, планиране и инвестиране на финансово, политическо и социално ниво.

"Ние трябва да направим това по начин, който да преодолее иновационните дисбаланси в Европа: държава по държава и регион по регион", заяви Станишев.

Позовавайки се на анализа, направен по време на разработването на Прогресивна европейска индустриална стратегия, той изрази мнение, че само така Европа ще стане най-иновативния регион в света.

Станишев бе категоричен, че ако не се подкрепят иновациите и индустрията, означава да загубим работни места, а Европа вече е загубила твърде много.

"Стратегията Европа 2020 цели инвестиране на 3% от БВП на ЕС в научно-развойна дейност – нещо, което, както си спомнят нашите белгийски приятели, беше цел вече поставена от тогавашния комисар Филип Бускен. Много сме далеч от тази цел – днес инвестициите едва достигат 2% от БВП", припомни лидерът на ПЕС.

 

#Сергей Станишев #Станишев #ПЕС #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници