„Билд”: САЩ готвят план за ликвидиране на терористите в Сирия

„Билд”: САЩ готвят план за ликвидиране на терористите в Сирия
A A+ A++ A

Небето над Сирия може да се превърне в бойно поле за борба с глобалния тероризъм: САЩ подготвят план за ликвидирането с помощта на безпилотни самолети на главатарите на „Ал Кайда“, които са се прехвърлили в Сирия след началото на въоръжения конфликт. Това съобщават източници в американските спецслужби, цитирани от германския вестник „Билд“.

За да не допусне създаването на „средиземноморска Сомалия“ в непосредствена близост до границите на НАТО, ЦРУ разработва възможностите за нанасяне на въздушни удари по лидерите на терористите с помощта на бойни безпилотни самолети. В момента анализаторите на ЦРУ се опитват да проследят главатарите на терористите и събират различни данни за тях: имена, псевдоими, телефонни номера, електронни адреси, координати на местата, на които са се появявали, описания на автомобили, с които те са пътували.

През последните месеци в Северна Сирия сериозно се укрепи групировката „Ислямска държава в Ирак и Сирия“. Хиляди нейни привърженици воюваха срещу американските военни по време на иракската кампания. По-голямата част от екстремистите пристигнаха в региона от Саудитска Арабия, Северна Африка и Чечня. Според проучване на британската компания IHS Jane's, цитирано от „Билд“, всеки десети от стоте хиляди сирийски бунтовници воюва в редиците на групировки, близки до „Ал Кайда“ , а 30-35 хиляди от тях са радикални ислямисти.

(По агенция „Фокус“)

#Сирия #терористи #Ал Кайда #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници